Foto: AP/Scanpix

Ēģiptes tiesa otrdien atcēlusi gāztajam prezidentam Hosni Mubarakam par korupciju piespriesto trīs gadu cietumsodu un likusi lietu izskatīt no jauna.

Zemākas instances tiesa maijā notiesāja eksprezidentu par vairāk nekā 100 miljonu Ēģiptes mārciņu (aptuveni 10 miljonu eiro) piesavināšanos, kas bijuši paredzēti prezidenta piļu atjaunošanai.

Tiesa gāztā līdera dēliem Alaam un Gamalam piesprieda četru gadu cietumsodus.

Kasāciju tiesa gan nav norādījusi, vai līdz ar šo spriedumu Mubaraks tagad ir brīvs cilvēks.

Mubaraka advokāts Farids ad Deebs gan skaidroja, ka viņa klientu vajadzētu atbrīvot, jo viņš "jau izcietis" trīs gadu cietumsodu, ieskaitot laiku, kuru viņš ir pavadījis pirmstiesas apcietinājumā.

Ēģiptes valsts mediji otrdien vēsta, ka Mubaraks paliks apcietinājumā, līdz justīcijas iestādes nebūs devušas rīkojumu, ka viņš ir jāatbrīvo.

Mubaraks šobrīd atrodas apcietinājumā armijas slimnīcā un netiks atbrīvots, līdz atbilstošu lēmumu nebūs pieņēmusi prokuratūra vai tiesa, kas no jauna izskatīs viņa lietu, vēsta oficiālā ziņu aģentūra MENA, atsaucoties uz drošības struktūru amatpersonu.

Novembrī cita tiesa atsauca Mubarakam izvirzītās apsūdzības par protestētāju nogalināšanu 2011.gada "arābu pavasara" nemieros, kuru rezultātā Mubaraks pēc 30 autoritāras varas gadiem tika gāzts.

Prokuratūrai demonstrantu nogalināšanas lietā nevajadzēja pievienot Mubaraka vārdu apsūdzēto sarakstam, kurā sākotnēji bija ieļauti tikai viņa drošības struktūru vadītāji, norādīja tiesa.

Septiņi drošības struktūru komandieri, arī ēģiptiešiem bailes iedvesušais iekšlietu ministrs Habibs al Adlijs, tika atbrīvoti.

Šobrīd pie varas esošais Abdelfatahs as Sisi, 2013.gada jūlijā sarīkojot valsts apvērsumu, gāza pirmo demokrātiskās vēlēšanās izraudzīto Ēģiptes prezidentu Muhamedu Mursi. Represijās pēc apvērsuma tika nogalināti vairāk nekā 1400 cilvēku.

Cilvēktiesību organizācijas uzskata, ka Sisi ir pat autoritārāks līderis nekā Mubaraks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!