Ēģiptes apelāciju tiesa trešdien atcēla nāvessodus, kas piespriesti 149 islāmistu atbalstītājiem par policistu nogalināšanu pūļa uzbrukumā policijas iecirknim, pavēstīja ziņu avots tiesu aprindās.

Tiesa nolēma, ka ir jāiztiesā atkārtoti lieta pret apsūdzētajiem šajā uzbrukumā, kurā 2013.gada 14.augustā tika nogalināti 13 policisti galvaspilsētas Kairas tuvumā. Uzbrukums notika tajā pašā dienā, kad policija Kairā nošāva vairākus simtus islāmistu demonstrantu.

Sākotnējais spriedums par nāvessodiem tika pieņemts 2015.gada februārī. Šajā un arī citās starptautiski kritizētās masu prāvās tika piespriesti nāvessodi, Ēģiptes valdībai vēršot represijas pret gāztā prezidenta islāmista Mohameda Mursi atbalstītājiem.

Tiesa arī piespriedusi nāvessodus 37 cilvēkiem aizmuguriski, bet viņiem būtu jāpadodas varas iestādēm, lai viņu lieta tiktu iztiesāta atkārtoti.

Apelāciju tiesa pēdējā gada laikā ir atcēlusi simtiem nāvessodu.

Kopš Ēģiptes armija 2013.gada jūlija sākumā gāza prezidentu Mursi, valstī par politisku vardarbību ir izpildīti nāvessodi septiņiem cilvēkiem. Seši no viņiem bija notiesāti par piederību islāmistu kaujinieku grupējumam.

Mursi bija pirmais brīvi ievēlētais Ēģiptes prezidents, bet bija pie varas tikai vienu gadu. Viņa gāšana izprovocēja lielāko asinsizliešanu Ēģiptes jaunāko laiku vēsturē.

Ēģiptes policija 2013. gada 14.augustā Kairā izklīdināja divas protestu nometnes un nogalināja apmēram 700 demonstrantus, kuri protestēja pret Mursi gāšanu. Savukārt Mursi piekritēji visā valstī uzbruka policijas iecirkņiem, nogalinot desmitiem policistu, un dedzināja koptu baznīcas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!