Foto: Reuters/Scanpix
Ēģiptes Augstākā administratīvā tiesa otrdien nolēma atlaist vietējās pašvaldības, kuru deputātus iecēla gāztā prezidenta Hosnī Mubaraka režīms, aģentūru AFP informēja tiesas pārstāvis.

Tiesa šādu lēmumu pieņēma pēc vairāku sūdzību saņemšanas, kurās pašvaldību deputāti tiek apsūdzēti par piederību Mubaraka Nacionāli demokrātiskajai partijai (NDP), kuras darbība tagad ir aizliegta.

Demokrātiju atbalstošās kustības aktīvisti, kas aizsāka tautas sacelšanos pret Mubaraka gandrīz 30 gadus ilgušo valdīšanu, pieprasīja pašvaldību atlaišanu, saucot tās par ārkārtīgi korumpētām.

Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2008.gadā Mubaraka NDP ieguva gandrīz 99% balsu, un vēlētāju aktivitāte bija niecīga. Deputātus faktiski izraudzījās Mubaraka režīms.

NDP Ēģiptes politikā dominēja, kopš Mubaraka priekštecis Anvars Sadats to nodibināja 1978.gadā. Daudziem Ēģiptē tā asociējas ar korupciju un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisīja plašus tautas protestus, kuru rezultātā Mubaraks atkāpās no amata.

Mubaraks atkāpās no Ēģiptes prezidenta amata šā gada 11.februārī pēc 18 dienu ilgiem masu nemieriem, kuru dalībnieki pieprasīja valdošā režīma maiņu.

83 gadus vecais Mubaraks atrodas apcietinājumā slimnīcā Šarmelšeihas kūrortpilsētā pie Sarkanās jūras, kur aprīlī tika nogādāts, jo nopratināšanas laikā viņu piemeklējusi sirdslēkme. Mubarakam un viņa dēliem Alaam un Gamalam 3.augustā būs jāstājas tiesas priekšā, atbildot uz apsūdzībām par pavēļu došanu nogalināt demonstrantus un kukuļņemšanu.

Mubaraks un viņa dēli tika apcietināti 13.aprīlī saistībā ar apsūdzībām korupcijā, valsts naudas izšķiešanā un amata ļaunprātīgā izmantošanā personīga labuma gūšanai. Mubaraka dēli pašlaik atrodas Toras cietumā Kairā.

Pret lielāko daļu no bijušā Mubaraka režīma augstākajām amatpersonām notiek izmeklēšana par apsūdzībām korupcijā un varas ļaunprātīgā izmantošanā.

Tiek ziņots, ka tautas sacelšanās laikā gāja bojā vairāk nekā 800 opozīcijas atbalstītāji. Ja Mubaraku atzīs par vainīgu, viņam draud nāvessods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!