Foto: AFP/Scanpix
Atceļot zemākās instances tiesas lēmumu, Ēģiptes Augstākā administratīvā tiesa pirmdien atļāvusi gaidāmajās parlamenta vēlēšanās kandidēt arī gāztā prezidenta Hosni Mubaraka partijas biedriem.

Jau ziņots, ka pirmās parlamenta vēlēšanas kopš Mubaraka gāšanas Ēģiptē sāksies 28.novembrī.

Aprīlī Ēģiptes tiesa lēma par Mubaraka Nacionāli demokrātiskās partijas (NDP) izformēšanu un partijas līdzekļu un īpašumu nodošanu valdībai.

Mubaraka valdīšanas laikā NDP kontrolēja parlamentu, pašvaldības un biznesu. Partijas biedru skaits sasniedza miljonu.

Pašreiz desmitiem augsta ranga NDP biedru, tostarp bijušie ministri, atrodas cietumā un ir apsūdzēti korupcijā. Bet domājams, ka vairāki tūkstoši jau šogad gatavojas kandidēt uz sabiedriskiem amatiem valsts sektorā.

Vairāki NDP biedri ir izveidojuši jaunas partijas vai pievienojušies esošajām partijām un novembra vēlēšanās plāno sacensties par vietām parlamentā.

Pirmdienas Augstākās administratīvās tiesas lēmums nebija pārsteigums, un tas, visticamāk, pamudinās aktīvistus pastiprināt kampaņas, lai nepieļautu bijušā režīma biedru atgriešanos politikā.

Oktobrī Mubaraka režīma biedri sarīkoja vērienīgu protesta gājienu un pieprasīja atļauju piedalīties vēlēšanās, uzstājot, ka viņus nevajadzētu izslēgt no pēcrevolūcijas procesa.

"Revolūcijas mērķis bija nest brīvību, cieņu, demokrātiju un sociālo taisnīgumu, nevis sekmēt dažas partijas un izslēgt citas vai atjaunot diktatūru jebkādā no tās formām," uzsvēra viens no bijušajiem ministriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!