Foto: AP/Scanpix

Bijušais Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks jau ceturtdien varētu tikt atbrīvots no cietuma, par tiesas lēmumu korupcijas lietā aģentūru “Reuters” informēja kādreizējā līdera advokāts Farīds al Dībs.

85 gadus vecajam Mubarakam pagājušajā gadā piesprieda mūža ieslodzījumu par demonstrantu nogalināšanu 2011. gada tautas sacelšanās laikā, kas noveda pie Mubaraka 30 gadu valdīšanas beigām.

Šogad tiesa pieņēma Mubaraka apelāciju un nolēma rīkot atkārtotu prāvu, bet laika periods, kas Ēģiptē atļauj personu turēt pirmstiesas apcietinājumā ir iztecējis. Pēdējais likumiskais pamatojums turēt Mubaraku apcietinājumā bija korupcijas lieta, kas ierosināta pret Mubaraku, bet šajā lietā tiesa trešdien nolēma eksprezidentu atbrīvot.

Domājams, ka bijušajam prezidentam nav politiskās nākotnes, bet daudziem ēģiptiešiem Mubaraka atbrīvošana var šķist kā bijušās kārtības atjaunošana, norāda “Reuters”.

Lēmums par Mubaraka atbrīvošanu seko demokrātiski ievēlētā islāmistu prezidenta Mursi gāšanai, ar kuru neapmierinātību pauda un ielās izgāja miljoniem ēģiptiešu. Armija iecēla pagaidu valdību un solīja sarīkot jaunas prezidenta vēlēšanas 2014. gadā.

Tomēr ar to mierā nebija Mursi atbalstītāji, kas sāka rīkot protesta akcijas. Sadursmēs un drošības spēku mēģinājumos atjaunot kārtību pēdējās nedēļās bojā gājuši vismaz 900 cilvēki, tai skaitā 100 policisti un karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!