Foto: AP/Scanpix

Ēģiptes valdība nolēmusi likvidēt kā nevalstisko organizāciju reģistrēto islāmistu organizāciju "Musulmaņu brālība", atsaucoties uz valsts kontrolēto laikrakstu "Al-Akhbar", vēsta aģentūra "Reuters".

"Ministra lēmums faktiski ir pieņemts, bet to paziņos preses konferencē nākamās nedēļas sākumā," laikraksts citē sociālās solidaritātes ministra pārstāvi Haniju Mahanu.

Lēmums attiecas uz martā "Musulmaņu brālības" oficiāli reģistrēto nevalstisko organizāciju, kas izveidota pēc tiesas prāvas, kurā tika atzīts, ka kustībai nav nekāda juridiska statusa.

Tikmēr laikrakstā izskanējušās ziņas noliedz premjera birojs. Nekādu lēmumu solidaritātes ministrs neesot pieņēmis, raidsabiedrība BBC uzzināja Ēģiptes premjera birojā.

Reģionā ietekmīgā islāmistu organizācija "Musulmaņu brālība" dibināta 1928. gadā. 1954. gadā to oficiāli likvidēja Ēģiptes militārā pārvalde. Kustība atklātu un redzamu darbību Ēģiptē atsāka pēc ilggadējā prezidenta Hosni Mubaraka gāšanas 2011. gadā. Organizācijas biedrs Mohameds Mursi kļuva par pirmo demokrātiski ievēlēto valsts prezidentu.

Jau vēstīts, ka plaša vēršanās pret "Musulmaņu brālību" sākusies kopš trešā jūlija, kad pēc miljoniem ar islāmista Mursi neapmierināto iedzīvotāju protestiem armija gāza prezidentu un izveidoja pagaidu valdību.

Apcietināts ir gan bijušais prezidents Mursi, gan vairāki "Musulmaņu brālības" līderi un biedri. Valdība organizācijai pārmet iedzīvotāju kūdīšanu uz nemieriem.

Mursi gāšanai sekojošajos "Musulmaņu brālības" organizētajos protestos, pret kuriem vērsās drošības spēki, ir gājuši bojā vairāk nekā 1000 cilvēku, tai skaitā aptuveni 100 karavīru un policistu. Pēc asiņainām sadursmēm augustā Ēģiptes pagaidu premjers ierosināja "Musulmaņu brālību" likvidēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!