Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptē pretestību izraisījis valdības plāns nodot Saūda Arābijai divas stratēģiski nozīmīgas salas Sarkanajā jūrā.

Ēģiptes valdība svētdien paziņoja, ka tehniskajos darbos atklāts, ka Tirānas un Sanāfiras salas atrodas Saūda Arābijas teritoriālajos ūdeņos. Abas salas nodrošina kontroli pār piekļuvi Akabas līcim, kurā gan Izraēlai, gan Jordānijai ir nozīmīgas ostas.

Paziņojums izskanēja brīdī, kad Ēģiptē vizītē uzturējās Saūda Arābijas karalis Salmans. Rijāda ir piešķīrusi ievērojamu finansiālo un diplomātisko atbalstu Ēģiptei kopš to vada prezidents Abdelfatahs as Sisi.

Sisi oponents 2014.gada prezidenta vēlēšanās Hamdēns Sabahi nosodīja plānoto teritorijas nodošanu. norādot, ka tā ir pretrunā valsts konstitūcijai.

Sisi un Salmanam ir jāatsakās no piektdien parakstītās vienošanās par soļiem abu valstu jūras robežas noteikšanai, lai izvairītos no iespaida, ka Saūda Arābija "izmanto Ēģiptes vajadzības", Sabahi rakstīja sociālajā vietnē "Facebook".

Kairas centrā aizturēti pieci cilvēki, kuri tur rīkoja protestu pret salu nodošanas plānu, vēstīja nevalstiskā organizācija Ēģiptes Ekonomisko un sociālo tiesību centrs.

Ēģiptes valdība ir skaidrojusi plānu par salu nodošanu, uzsverot, ka salas pēc Saūda Arābijas 1950. gadā izteikta lūguma Ēģiptes spēki tikai sargā. Savukārt oponenti ir paziņojuši, ka 1906. gadā noslēgtais Lielbritānijas un Osmaņu impērijas līgums šīs salas iekļauj Ēģiptes teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!