Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ēģiptes tiesa par bīskapa slepkavību piespriedusi nāvessodu diviem bijušajiem koptu kristiešu mūkiem, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

64 gadus vecais bīskaps Epifanijs pērnā gada jūlijā tika atrasts nogalināts tuksneša klosterī uz ziemeļrietumiem no galvaspilsētas Kairas.

Viens no mūkiem Vaels Sāds bīskapu nogalinājis ar dzelzs mietu. Otrs – Remons Rasmi – notiesāts par palīdzēšanu uzbrucējam. Sāds un Rasmi, kuru klostera vārdi ir Ašiahs un Faktauss, spriedumu var pārsūdzēt.

Slepkavības motīvs bijis mūku un bīskapa domstarpības, atklāja amatpersonas. Spriedums tika pieņemts jau februārī, bet procedūra paredz nodot to izskatīšanai lielmuftijam. Trešdien tiesa paziņoja, ka spriedums ir apstiprināts.

Noziegums izraisīja šoku Ēģiptes koptu kristiešu kopienā, kurai pieder ap 10% valsts iedzīvotāju. Pēc bīskapa nāves baznīcas līderis pāvests Tavadross II ieviesa virkni pasākumu, cenšoties atjaunot disciplīnu klosteros.

Uz gadu tika iesaldēta jaunu mūku uzņemšana un esošajiem mūkiem bija jāslēdz savi sociālo tīklu konti.

Koptu kristiešu baznīca ir lielākā kristiešu kopiena Tuvajos Austrumos. Tās sākumi meklējami pēc baznīcas šķelšanās 451. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!