Eiro kurss pret ASV dolāru pirmdien noslīdēja līdz 1,1900 dolāriem par eiro, kas ir zemākais līmenis kopš 2004.gada maija.
Piektdien, kad tika paziņoti pozitīvi dati par ASV rūpniecības attīstību un Federālo rezervju sistēma (RRS) bija paaugstinājusi refinansēšanas likmi līdz 3,25%, eiro kurss jau bija samazinājies līdz 1,1940 dolāriem par eiro.

Kopš šā gada sākuma eiro vērtība pret dolāru ir kritusies jau par 12%. Visu laiku augstākais eiro kurss - 1,3668 dolāri par eiro - tika reģistrēts pagājušā gada 30.decembrī.

Attiecībā pret Japānas jenu dolāra kurss pirmdien sasniedza 111,90 jenas par dolāru, kas bija augstākais līmenis pēdējos 11 mēnešos.

Piektdien publiskotajā Piegāžu menedžmenta institūta (ISM) pētījumā bija konstatēts, ka ASV rūpniecības indekss jūnijā ir palielinājies līdz 53,8 punktiem, pārsniedzot gan analītiķu prognozētos 51,5 punktus, gan rādītāju maijā - 51,4 punktus.

Savukārt ASV centrālā banka - Federālo rezervju sistēma - ceturtdien paaugstināja refinansēšanas likmi par 0,25 procentpunktiem līdz 3,25%.

Šis bija jau devītais likmes paaugstinājums kopš pagājušā gada jūnija, un tagad ASV procentu likme ir par 1,25 procentpunktiem augstāka nekā eirozonā.

ISM dati par straujo rūpniecības pieaugumu ir pastiprinājuši tirgus dalībnieku pārliecību, ka FRS varētu turpināt likmju paaugstināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!