Eiro vērtība otrdien nokritusies deviņos mēnešos zemākajam līmenim, ko izraisījušas investoru bažas par Grieķijas parādu krīzes iespaidu uz eirozonu.

Eiro kurss pret ASV dolāru pirmdienas rītā Londonas biržā sasniedza 1,3436 ASV dolārus par vienu eiro, kas ir zemākais līmenis kopš 2009.gada 18.maija.

Vēlāk eiro vērtība mazliet pacēlās līdz 1,3495 dolāriem par vienu eiro.

Kā skaidroja "CMC Markets" analītiķis Maikls Hjūsons, eiro vērtības krišanās liecina par tirgus nervozitāti attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) iespējām sniegt Grieķijai palīdzību.

Satraukumu palielinājuši arī Vācijas kancleres Angelas Merkeles izteikumi nedēļas nogalē, ka Grieķijai savas problēmas jārisina pašai, radot šaubas par iespējamu ES palīdzību krīzes skartajai valstij.

Bažas pastiprinājis arī ES finanšu komisāra Olli Rēna paziņojums, ka Grieķijai divu nedēļu laikā jāvienojas par papildus pasākumiem budžeta deficīta samazināšanai.

Grieķijas budžeta deficīts sniedzas aptuveni 12,7% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas vairāk nekā četras reizes pārsniedz Māstrihtas kritērijos noteikto robežu.

"Grieķijas problēma ir līdzīga plašākai Eiropas situācijai ar valsts parādiem, un, ja kaut kādā brīnumainā kārtā Grieķija spēs ieviest taupības budžetu, mums vēl joprojām ir Portugāles, Spānijas un Itālijas problēmas," norādīja Hjūsons.

"Psiholoģiskā robeža saglabājas 1,3485 dolāru apmērā, tomēr lūzuma punkta iespēja pieaug ar katru dienu, jo eiro stabilitāte kļūst aizvien trauslāka un 1,3200 dolāru līmenis ir tikai jautājums kad, nevis vai," sacīja Hjūsons.

Savukārt Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) paziņojis, ka eiro vērtības krišanās biržās atspoguļo Eiropas vienotās valūtas pielāgošanos tā reālajai vērtībai.

Atēnas ir solījušas šogad samazināt budžetu par četriem procentpunktiem, bet pastāv lielas bažas, ka tā nespēs to izdarīt.

Grieķijas amatpersonu ierosinātie taupības pasākumi - valsts sektora algu iesaldēšana, nodokļu palielināšana un pensiju sistēmas reformas - ir izraisījušas plašus ielu protestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!