Foto: stock.xchng
Eiropā ir aizturēti divi no ASV slēgtās failu apmaiņas vietnes “Megaupload.com” lietā apsūdzētajiem, tostarp Igaunijas pilsonis Andruss Nemms, pirmdien tiesā paziņoja Jaunzēlandes valdības advokāte Anna Tūhija.

Aizturētie ir 32 gadus vecais Nemms un 39 gadus vecais Vācijas pilsonis Svens Ehternahs, kurus ASV varas iestādes apsūdz interneta pirātismā un naudas atmazgāšanā un ir izdevušas starptautiskus orderus viņu aizturēšanai.

Vēl nav notverts viens šajā lietā apsūdzētais - 35 gadus vecais Slovākijas pilsonis Juliuss Bencko.

Par Nemma un Ehternaha aizturēšanu tika paziņots tiesas sēdē, kas izskatīja Jaunzēlandē aizturētā “Megaupload.com” dibinātāja Kima Dotkoma lūgumu tikt atbrīvotam pret drošības naudu.

Tūhija pastāstīja, ka Ehternahs bija no Filipīnām devies uz Vāciju un tur tika aizturēts. Viņš nevar tikt izdots ASV, jo Vācijas likumi neatļauj tās pilsoņu izdošanu ārvalstīm. Nemms tika aizturēts Nīderlandē.

38 gadus vecais Somijas un Vācijas dubultpilsonis Kims Dotkoms, kurš dzīvoja Honkongā un Jaunzēlandē un agrāk bija pazīstams kā Kims Šmics un Kims Tims Džims Vestors, piektdien tika aizturēts Jaunzēlandes pilsētā Oklendā. Oklendā piektdien tika aizturēti arī 38 gadus vecais Vācijas pilsonis Finns Batato, 40 gadus vecais Vācijas pilsonis Matiass Ortmanns un 29 gadus vecais Nīderlandes pilsonis Brams van der Kolks.

Dotkoms ir vietnes dibinātājs, tās bijušais vadītājs un pašreizējais inovāciju vadītājs. Batato ir kompānijas mārketinga vadītājs, Ortmanns ir vietnes tehniskais vadītājs, līdzdibinātājs un direktors, bet van der Kolks pārrauga programmēšanu.

Turcijas un Igaunijas iedzīvotājs Nemms ir vietnes izstrādes programmatūras nodaļas vadītājs, Ehternahs ir vietnes biznesa attīstības vadītājs, bet Bencko ir vietnes grafiskais dizainers.

ASV varas iestādes ceturtdien slēdza failu apmaiņas vietni “Megaupload.com” un apsūdzēja autortiesību pirātismā septiņus minētos tās darbiniekus.

“Megaupload .com” ir bāzēta Honkongā, bet daļa no tās pirātiskā satura atradās uz nomātiem serveriem ASV Virdžīnijas štata Ešbērnas pilsētā, līdz ar to šī lieta ir ASV federālo iestāžu jurisdikcijā.

Apsūdzības izvirzītas piecos punktos - ne vien par autortiesību pārkāpšanu, bet arī par naudas atmazgāšanas un izspiešanas plānošanu. Apsūdzībās teikts, ka vietne bijusi izstrādāta, lai atalgotu lietotājus, kas augšupielādējuši pirātisku saturu apmaiņai, un ignorējusi autortiesību īpašnieku prasības izvākt no vietnes ar autortiesībām aizsargātos failus. Lietotāji saņēmuši naudas prēmijas, ja augšupielādējuši pietiekami populāru saturu, kas ticis lejuplādēts daudz reižu, teikts apsūdzībās. Šāds saturs gandrīz vienmēr bijis aizsargāts ar autortiesībām.

Apsūdzēto darbības dēļ autortiesību īpašnieki esot zaudējuši ienākumus vismaz 500 miljonu ASV dolāru apmērā.

Apsūdzībās teikts, ka “Megaupload.com” kādu brīdi bijusi 13.visvairāk apmeklētā interneta vietne. Tā lepojās ar 150 miljoniem reģistrētu lietotāju un apmēram 50 miljoniem apmeklējumu dienā.

Par šī apsūdzībām tika paziņots dienu pēc tam, kad Vikipēdijas vietne angļu valodā uz diennakti pārtrauca darboties, protestējot pret diviem ASV autortiesību likumu projektiem, kas iesniegti ASV Kongresā.

Pirms “Megaupload.com” slēgšanas šajā vietnē tika ievietots paziņojums, kurā apsūdzības autortiesību pirātismā tika raksturotas kā "groteski pārspīlētas".

Pēc ziņām par “Megaupload.com” slēgšanu hakeru grupa Anonymous ceturtdien ielauzās ASV Tieslietu ministrijas un FIB vietnēs, paralizējot to darbību.

“Megaupload.com” bija unikāla ne vien tās lieluma un satura ziņā, bet arī tāpēc, ka to atbalstīja ievērojami mūziķi un citas izklaides industrijas slavenības, kas pašas bieži kļūst par autortiesību pārkāpumu upuriem.

Tā ļāva lietotājiem par velti lejupielādēt filmas, telešovus, spēles, mūziku un citu saturu, bet pieprasīja samaksu par ātrāku lejupielādi vai papildu saturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!