Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) nākamā gada pirmajā pusē ieplānojusi jau divus augstākā līmeņa samitus ar ASV, vēsta "EurActiv". Tādējādi eiropieši cer atjaunot spēcīgu transatlantisko aliansi, lai stātos pretī dažādiem izaicinājumiem, no kuriem aktuālākais ir Ķīnas politika.

ES uzaicinājušas ASV jaunievēlēto prezidentu Džo Baidenu uz diviem samitiem, no kuriem viens plānots virtuāls, bet otrs klātienē. Sanāksmju plānā arī norādīts, ka tajās plānots pārrunāt stratēģiskus mērķus, tostarp Covid-19 krīzi, klimata pārmaiņas, kā arī drošības aspektus.

Tikšanās plānotas, lai atjaunotu ciešu aliansi ar ASV, tādējādi norokot nesaskaņas, kuras radījusi esošā ASV prezidenta Donalda Trampa politika un retorika, kā arī kopā stātos Ķīnas radītajiem izaicinājumiem, medijs raksta, atsaucoties uz samita plāna uzmetumu.

Pirms ES-ASV samitiem par šiem jautājumiem vēl paredzamas diskusijas visu 27 ES dalībvalsu līderu vidū, ko organizē ES padomes priekšsēdētājs Čārlzs Mišels. Mišels ir arī ciešā kontaktā ar NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga biroju, lai, iespējams, arī viņu iekļautu šajos samitos.

Kopš Trampa nākšanas pie varas ASV un ES iesaistījušās tarifu un subsīdiju karā pēc tam, kad to aizsāka Trampa administrācija, bet cer tirdzniecības attiecības atkal normalizēt. ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis jau iepriekš norādījis, ka Eiropas Komisija, kura koordinē visu ES dalībvalstu tirdzniedzības politikas, izveidojusi neformālus kontaktus ar jaunievēlētā prezidenta Baidena biroju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!