Eiropas Komisija, kura pieņēma šo lēmumu, apstiprināja, ka kukurūzas šķirni, kuru ir izveidojusi kompānija “Monsanto”, tagad drīkstēs audzēt jebkurā ES valstī.

Eksperti apgalvo, ka šīs kukurūzas šķirnes ieviešana nenotiks ļoti strauji, jo to var audzēt tikai valstīs, kurās ir silts klimats.

Kukurūzas šķirne MON810 ir pārveidota tā, lai būtu izturīga pret Eiropas graudaugu kaitēkli, kas iznīcina lielas graudaugu platības.

1998. gadā šīs šķirnes audzēšanu atļāva Francijas un Spānijas valdības, bet tās audzēšana tika uzsākta tikai Spānijā.

Pēc ES likumiem, jebkuras šķirnes sēklas, kuras ir atļautas vienā ES valstī, drīkst audzēt arī pārējās. Taču atļauja audzēt MON810 sēklas ārpus Francijas un Spānijas tika atlikta uz pieciem gadiem, jo tā tika nolemts Eiropas moratorijā par ģenētiski modificētiem produktiem.

Deivids Bērns, Eiropas komisārs veselības un patērētāju aizsardzības jautājumos, savā paziņojumā apgalvo, ka šī kukurūzas šķirne ir pārbaudīta un nerada nekādas briesmas cilvēku veselībai vai apkārtējai videi.

“Tā jau gadiem ir audzēta Spānijā, un nav novērotas nekādas problēmas. Šīs šķirnes sēklas tiks tirgotas kā ģenētiski modificēts produkts, lai zemniekiem būtu iespēja izvēlēties.”

Protams, ir arī organizācijas, kuras protestē pret šo atļauju, turklāt dažās valstīs ir izveidota likumdošana, kas aizliedz audzēt ģenētiski modificētus produktus.

Taču nevar noliegt, ka šī atļauja ir simboliska, jo kontinentā, kurš iepriekš bija protestējis pret ģenētiski modificētas pārtikas ievešanu uz audzēšanu, tagad pirmo reizi ir devis zaļo gaismu ģenētiski modificētu graudaugu audzēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!