Eiropā sākta plaša operācija, lai notvertu uzbrukumu Berlīnes Ziemassvētku tirdziņam sarīkojošo vīrieti. Par informāciju, kas palīdzētu notvert aizdomās turamo noziedznieku, izsludināta 100 000 eiro liela atlīdzība, ziņo BBC.

Iepriekš Vācijas mediji vēstīja, ka tagad par galveno aizdomās turamo uzbrukumā tiek uzskatīts kāds tunisietis, bet trešdienas vakarā Vācijas prokuratūra apstiprināja, ka meklējamais ir 23 gadus vecais Aniss Amri. Policija brīdina, ka aizdomās turamais var būt bruņots un bīstams.

Vācijas izsniegtajā aresta orderī minēti seši dažādi vārdi, ar kuriem varētu slēpties Amri. Savulaik viņš sevi dēvējis gan par Libānas, gan par Ēģiptes iedzīvotāju. 2012. gadā viņš ieradies Itālijā, bet tad pārcēlies uz Vāciju, kur 2015. gadā iesniedzis patvēruma pieprasījumu. Šī gada aprīlī Amri saņēmis pagaidu uzturēšanās atļauju, bet jūnijā lūgums par patvērumu noraidīts un pieņemts lēmums Amri deportēt. Tomēr ilgā dokumentu kārtošana nav ļāvusi Vācijas varas iestādēm viņu deportēt piespiedu kārtā.

Zināms, ka Amri jau agrāk nonācis Vācijas pretterorisma nodaļas redzeslokā. Vācijas varas iestādes izsludinājušas 100 000 eiro lielu atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu atrast aizdomās turamo. Vācijas policija norāda, ka Amri varētu būt cietis, kad veicis uzbrukumu Polijas smagās automašīnas šoferim.

Atgādinām, ka pirmdienas vakarā notikušajā uzbrukumā Berlīnes Ziemassvētku tirdziņam nogalināti 12 un ievainoti 48 cilvēki. Uzbrukums notika ar zagtu kravas auto, kas lielā ātrumā ietriecās pārpildītajā tirdziņā.

Iepriekš tika ziņots, ka pēc notikušā, kravas automašīnas vadītājs aizturēts, kad viņš no notikuma vietas bēdzis ar kājām Tīrgartenas parka virzienā. Bēglim aptuveni divus kilometrus sekojis kāds aculiecinieks, kurš par viņa atrašanās vietu ziņoja policijai. Likumsargi norādīto vīrieti aizturēja pie Uzvaras kolonnas.

Aizturētais identificēts kā Naveda B, kurš ieradās Bavārijā, Vācijā, 2015. gada pēdējā dienā - 31. decembrī, bet vēlāk izmitināts Berlīnes Tempelhofas lidostas angārā, kas pielāgots patvērumu meklētāju izmitināšanai, ziņo portāls "Welt". Angāru agrā otrdienas rītā ap plkst. 4 ieņēmuši Vācijas īpašās SEK policijas vienības Berlīnes nodaļas darbinieki. Tomēr pēc aizturētā nopratināšanas un notikuma vietā atrastajiem pierādījumiem izrādījies, ka viņš nav uzbrukumu sarīkojošais, un otrdienas vakarā Vācijas varas iestādes viņu atbrīvoja.

Pirmdienas vakara incidents noticis Rietumberlīnes centrā pie Ķeizara Vilhelma memoriālās baznīcas – Otrajā pasaules karā sabombardētas celtnes, kas kalpo kā miera simbols. Tur ik gadu notiek viens no apmeklētākajiem tirdziņiem.

Patlaban esošā informācija par notikušo liecina, ka ar tērauda sijām piekrautā Polijas uzņēmumam piederošā automašīna nolaupīta pirmdienas pēcpusdienā ap plkst. 16, bet uzbrukums noticis četras stundas vēlāk - ap plkst. 20.

Automašīnā atrasts miris Polijas pilsonis, kurš, visticamāk, bijis īstais šoferis, kurš nolaupīts kopā ar auto. Automašīnas īpašnieks Ariels Zuravskis no Polijas uzņēmuma apstiprināja, ka viņa darbinieks ir pazudis un nav bijis sasniedzams jau no pirmdienas četriem pēcpusdienā. "Mēs nezinām, kas ar viņu notika. Viņš ir mans brālēns. Es pazīstu viņu kopš bērnības. Es varu galvot par viņu," aģentūrai AFP norādīja Zuravskis.

Vairāki Vācijas mediji ziņo, ka "smagais" nav centies bremzēt, bet tieši pretēji palielinājis ātrumu Ziemassvētku tirdziņa tuvumā. "Izskatās, ka kāds gribējis atkārtot Nicu," CNN citē "Bild" galveno redaktoru Julianu Reiheltu, kurš atgādina par vasarā notikušo teroraktu Francijā, Bastīlijas ieņemšanas svinību laikā. Toreiz smagā automašīna nogalināja vairāk nekā 80 cilvēkus un vairāk nekā 400 ievainoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!