Eiropas Savienība (ES) no nākamā gada ieviesīs vienotu sistēmu, kurā apkopos datus par eiropiešu kvalifikāciju, un šim nolūkam tiks veidota vienota dzīves apraksta jeb Curriculum Vitae (CV) forma.
Kā informēja Eiropas Parlamentā (EP), vienotā datu sistēmas nosaukums būs "Europass" un tajā pārskatāmā veidā apkopotā informācija kalpos Eiropā strādājošo mobilitātes veicināšanai.

Vienotā Eiropas CV forma tika izstrādāta jau 2002.gadā, tagad tai tiek pievienoti vēl citi dokumenti. "Europass" sistēmu ieviesīs no nākamā gada 1.janvāra.

Piesakot kandidatūru darbam vai studijām, ES iedzīvotāji varēs izvēlēties, vai lietot visas vai atsevišķas "Europass" formas.

ES darba ņēmējam forma nav obligāti jāaizpilda, taču jau tagad daudzi Eiropas darba devēji vēlas vienotu CV formu, jo kandidatūras ir vieglāk izvērtēt pēc vienotas metodes.

"Europass" paketē būs pieci dokumenti. To skaitā būs "Europass-CV forma", "Europass-Mobilitāte", kurā ir reģistrēti apmācības kursi, kas apgūti ārvalstīs, kā arī augstākās izglītības diploma skaidrojums, kuru aizpilda izglītības iestāde, kas izsniedz diplomu. Piemēram, ja darba meklētājs beidzis Latvijas Universitāti, viņš var lūgt universitāti aizpildīt šo formu, norādot, kāda tieši mācību programma apgūta, smalkāk raksturojot, kāds bijis kursu saturs. Skaidrojuma mērķis ir palielināt augstākās izglītības diplomu caurskatāmību.

Paketē būs pieejams arī pielikums izglītības vai profesionālās apmācības apliecībai, kurš tiek izsniegts pēc vienota, visās dalībvalstīs atzīta modeļa. Tajā būs iespējams raksturot, piemēram, apgūtās tehniskās vai aroda iemaņas. Piektais dokuments ir arī "Eiropass-valodu portfelis", kurā Eiropas pilsoņi varēs norādīt viņu valodas zināšanas un kultūras iemaņas - piemēram, starptautiskā pieredze, studijas kādas atsevišķas tautas vēsturē vai atsevišķu valstu sabiedrības ieražu pārzināšana.

Iespējams, ka nākotnē "Europass" paketē iekļaus elektroniskus elementus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!