Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vīne sešu mēnešu laikā, kamēr tā pildīs Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts pienākumus, galveno uzmanību pievērsīs migrācijas problēmām, ekonomikas drošībai un kaimiņattiecību uzlabošanai, otrdien uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, norādīja Austrijas kanclers Sebastians Kurcs.

Par savas prezidentūras moto Austrija izvēlējušies saukli: "Eiropa, kas aizsargā", pavēstīja Kurcs. "Nepieciešama lielāka pievēršanās ārējo robežu aizsardzībai, kas ir pamats Eiropai bez iekšējām robežām," uzsvēra Austrijas kanclers, aicinot debatēs par migrāciju "mainīt paradigmu".

Viņš piebilda, ka to demonstrē arī iekšējās debates Vācijā, kur kancleres Angelas Merkeles domstarpības migrācijas jautājumos ar pašas vadītās valdības iekšlietu ministru Horstu Zēhoferu gandrīz novedušas pie valdības krīzes.

Otrā Austrijas prezidentūras prioritāte ir Eiropas tautsaimniecības konkurētspēja, paziņoja Kurcs, norādot, ka veselīga bloka ekonomika un eiropiešu dzīvesveids ir atkarīgs no ES spējas neatpalikt no citām pasaules daļām tehnoloģiju attīstībā.

Cita starpā Austrijas kanclers pauda atbalstu pretrunīgi vērtētajai iecerei aplikt ar nodokļiem tīmekļa lieluzņēmumus. Savas prezidentūras laikā Austrija uzmanību pievērsīs arī ES kaimiņattiecību politikai, pavēstīja kanclers, norādot, ka Rietumbalkānu valstis esot pelnījušas pievienošanos blokam. Vienlaikus viņš aicināja uz plašāku dialogu ar Krieviju. "Miers mūsu kontinentā ilgtermiņā būs iespējams vienīgi ar, nevis pret Krieviju," uzsvēra Kurcs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!