Foto: LETA

Pagājušajā nedēļā notikušais Eiropas Savienības samits parādījis, ka daži Eiropas valstu līderi vēl nav līdz galam apjēguši situāciju, kādā šobrīd nonākusi Krievija un Eiropa, - šādu pārliecību intervijā Lietuvas televīzijai pirmdien izteikusi prezidente Daļa Grībauskaite.

"Daži izteicās, ka spiediens uz Krieviju šai brīdī nedrīkstētu būt pārāk stiprs - it kā lai nelaupītu tai iespēju "nezaudēt savu seju" un atstātu "atkāpšanās stratēģiju". Es ļoti skaidri pateicu - tā ir pati Eiropa, nevis Krievija, kura nedrīkst zaudēt savu seju, jo Krievija pat nedomā par savas sejas saglabāšanu. Tai sen vairs nav savas sejas - ir tikai Putina seja," sacījusi prezidente.

"Eiropa līdz galam vēl neaptver, kas notiek, un nav līdz galam sapratusi, ka Eiropai pašai pienācis laiks izšķirties un saglabāt savu seju," viņa piebildusi

Grībauskaite arī atkārtojusi savas iepriekš izteiktās apsūdzības par iespējamo Kremļa ietekmi uz valdošajā koalīcijā ietilpstošās Darba partijas līderiem, par kurām prezidenti kritizējuši ne tikai politiķi, bet pat tie politologi, kuri parasti viņas darbību vērtē atzinīgi, bet Darba partijas priekšsēdētāja un Seima spīkere Loreta Graužiniene pat pieļāvusi iespēju rosināt pret viņu impīčmentu.

Tomēr Grībauskaite no teiktā nav atkāpusies. Viņa arī veltījusi kritiku Valsts drošības departamentam (VSD), norādot, ka tam būtu aktīvāk jāpievēršas "preventīvajam darbam".

"Esmu jau teikusi, ka VSD pagaidām neattaisno nekādas cerības - ne darbu, ne rezultātu ziņā. Tādēļ, ka iztēlojas savu darbu tikai kā nenozīmīgu, toties augstas slepenības pakāpes uzziņu rakstīšanu," viņa paziņojusi, piebilstot, ka departamentā "nobriedušas pārmaiņas".

Visa intervija ar prezidenti Grībauskaiti Lietuvas Televīzijā tiks pārraidīta šovakar.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!