Foto: EPA/LETA

Rietumu pasaule nespēj pienācīgi atbildēt uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīcību un palīdzēt Ukrainai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "de facto" norādīja bijušais Ukrainas prezidents Viktors Juščenko.

Viņa ieskatā Eiropas Savienībai un ASV ir jāpiegādā Ukrainai letālie aizsardzības ieroči.

Intervijā Juščenko kritizē Ritumu pieeju Ukrainas krīzes risināšanai. Bijušais Ukrainas prezidents pauž viedokli, ka konflikta risināšanas nolūkos Rietumeiropas valstīm ir godīgi jāatzīst, ka Krievija ir uzbrukusi Ukrainai.

"Es nesaprotu Normandijas formātu. Vācija un Krievija ir novērotāji, bet Ukraina - konflikta puse. Ar ko tad runāt? Agresora krēsls ir tukšs. Minskas formāts. EDSO un Krievija ir novērotāji, Ukraina - konflikta puse un otrā konflikta puse esot Zaharčenko [pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" līderis Aleksandrs Zaharčenko- red.]. Ko viņš pārstāv, sestās kategorijas elektriķis? Vai tad viņš ir kara autors? Kara autors ir Putins, Krievija. Luhanskas un Doņeckas tautas republikām nav neviena tanka, nevienas raķešu iekārtas, neviena ložmetēja vai automāta," norāda Juščenko.

Pēc viņa teiktā, arī pašiem ukraiņiem konflikts Austrumos ir jāsauc nevis par "pretterorisma operāciju", bet par karu. "Mūsu karavīri vienkārši nesaņem pavēles rīkoties. Mēnešiem ilgi mēs nedrīkstam atšaudīties pa ienaidnieka pozīcijām, neizmantojam raķešu iekārtas. Tūkstošiem jauno vīriešu atsakās no mobilizācijas tāpēc, ka negrib kļūt par lielgabala gaļu, negrib, lai viņus nostāda uz frontes līnijas bez tiesībām aizstāvēties. Daudz ko mēs nevaram darīt tāpēc, ka mums ir tikai miera noregulējuma plāns," klāsta bijušais Ukrainas prezidents.

Viņš vērš uzmanību uz 1994. gada līgumu - Budapeštas memorandu, ar kuru Ukraina atteicās no kodolieročiem apmaiņā pret valsts teritoriālo integritāti, ko garantē Krievija, ASV un Lielbritānija.  "Šodien mēs paziņojam - Ukraina ir zaudējusi teritoriālo neaizskaramību un suverenitāti. Tad, lūdzu, garanti, atcerieties, ko jūs solījāt 1994.gada 5.decembrī un izpildiet to," norāda Juščenko.

Juščenko kaunina Eiropas līderus un pauž viedokli, ka Rietumvalstu politiķi nespēj saprast, ka Putins apdraud ne tikai Ukrainu, bet arī visu Eiropu. "Eiropā trūkst Vinstona Čerčila, un Eiropas kopiena nav gatava novērtēt Putina izaicinājumu. Uzskatu, ka vairums Eiropas politiķu atkārto 1938. gada kļūdu, un Putinu mēģina nomierināt tāpat, kā mēģināja nomierināt Hitleru. Varbūt atdosim Krimu un cerēsim, ka tam puisim pietiks? Iesaldēsim Krimu pēc Osetijas [Gruzijas separātiskais Dienvidosetijas reģions-red.] parauga un tad viņš apstāsies? Nē taču. Viņš līdz Lisabonai aizies. Nevis teritoriāli, bet idejiski. Finansēs visu radikālo, visu labējo un visu kreiso tikai tādēļ, lai destabilizēt situāciju. Destabilizācija ir viņa labākais partneris un Ukraina ir viens no instrumentiem," klāsta Juščenko.

Viņš piedāvā Rietumvalstīm izstrādāt savdabīgu Māršala plānu Ukrainai - izveidot ciešu ekonomisko sadarbību un investēt Ukrainas ekonomikā, bet vienlaikus nodrošināt valsti ar letāliem aizsardzības ieročiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!