Foto: F64
Sals Eiropā kopš 27.janvāra prasījis vismaz 164 cilvēku dzīvības, piektdienas naktī paziņoja amatpersonas.

Sals ceturtdien turpināja pastiprināties visā Eiropā no Itālijas līdz Ukrainai, daudzviet pārspējot iepriekšējos aukstuma rekordus.

Ukrainā, kur gaisa temperatūra pēdējās naktīs noslīdēja līdz pat 33 grādiem zem nulles pēc Celsija skalas, kas ir zemākā reģistrētā temperatūra pēdējo sešu gadu laikā, sala upuru skaits ir pieaudzis līdz 63 cilvēkiem. No viņiem lielākā daļa bija bezpajumtnieki, kas nosala uz ielas. Daudzi mēģināja no sala paglābties vairāk nekā 2000 varas iestāžu uzstādītās pajumtēs.

Polijā, kur gaisa temperatūra vietām nokritās līdz -32 grādiem, kopš pagājušās nedēļas nogales nosaluši pavisam 29 cilvēki. Lielākā daļa no salā mirušajiem cilvēkiem bija bezpajumtnieki vai cilvēki, kas alkohola ietekmē aizmiga, atrodoties ārpus telpām.

Meteoroloģiskais dienests Londonā brīdināja, ka aukstuma vilnis turpināsies daudzos rajonos, Kijevā piektdienas naktī gaidāms jauns sniegputenis un piektdien snigs arī Berlīnē. Nedēļas nogalē snigšana ir gaidāma daudzviet Lielbritānijā.

Rumānijā, kur zemākā reģistrētā temperatūra bija -31 grāds, kopējais sala upuru skaits pēdējā nedēļā sasniedzis 22 cilvēkus.

Pagājušās nedēļas nogalē un šīs nedēļas sākumā sniega vētrās un salā Bulgārijā, termometra stabiņam noslīdot līdz -30 grādu atzīmei, dzīvību zaudēja vismaz desmit cilvēku, no kuriem lielākā daļa bija vecāka gadagājuma. Laikraksts "Trud" ziņoja, ka Sofijā aizsaluši bankomāti, bet, aizsalstot Donovai, varas iestādes dažus kuģus nogādājušas ostās, lai tie neiesaltu.

Latvijas galvaspilsētā Rīgā sals prasījis 10 cilvēku dzīvības, bet Lietuvā nosaluši deviņi cilvēki. Igaunijā, gaisa temperatūrai nokrītot līdz -30 grādiem, tika atcelti slēpošanas pasākumi.

Serbijā, kur salā gājuši bojā septiņi cilvēki, varas iestādes trešdien pasludināja ārkārtas stāvokli 13 pašvaldībās un norīkoja armiju un ugunsdzēsējus nogādāt pārtiku un citas pirmās nepieciešamības preces tiem valsts iedzīvotājiem, kurus biezā sniega sega ir izolējusi, bet bezpajumtnieki galvaspilsētā Belgradā no spelgoņa mēģināja paglābties sabiedriskajā transportā.

Čehijā sals prasījis piecu cilvēku dzīvības, Slovākijā - divu, bet Grieķijā - divu cilvēku dzīvības.

Itālijā, kur, pēc meteorologu ziņām, valda bargākais sals pēdējo 27 gadu laikā, nosalis mazulis Sicīlijā, pensionārs Parmā un bezpajumtnieks Milānā. Simtiem cilvēku valsts ziemeļos un vidienē piektdienas nakti bija spiesti pavadīt apstājušos vilcienos.

Francijā 41 no 101 departamentiem bija izsludināta trauksmes gatavība sniega vai liela sala gadījumiem. Parīzē armija nodrošināja apmēram 600 patversmes militārās ēkās, kur bezpajumtniekiem paglābties no sala.

Austrijā ir nosaluši divi cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!