Foto: AFP/Scanpix
Sals Eiropā kopš 27.janvāra prasījis jau vismaz 84 cilvēku dzīvību, amatpersonas paziņoja trešdien, kad aukstums un sniegs no Austrumeiropas izplatījās pa visu Eiropu, daudzviet temperatūrai noslīdot līdz vienai no zemākajām robežām desmitiem gadu laikā.

Ukrainā, kur gaisa temperatūra pēdējās naktīs noslīdēja līdz pat 33 grādiem zem nulles pēc Celsija skalas, kas ir zemākā reģistrētā temperatūra pēdējo sešu gadu laikā, pēdējā diennaktī nosaluši 13 cilvēki, tādējādi kopējais pēdējo sešu diennakšu sala upuru skaits pieaudzis līdz 43, no kuriem lielākā daļa bija bezpajumtnieki. Vairāk nekā 800 cilvēku ir vērsušies pie mediķiem ar apsaldējumiem vai ķermeņa atdzišanu. Valstī trešdien darbojas 1735 apsildīšanās punkti, un tiek plānots tuvākajā laikā atvērt vēl 122 šādus punktus. No 27.janvāra līdz trešdienai šajos punktos siltumu un karstu ēdienu ir lūguši vairāk nekā 31,5 tūkstoši cilvēku, bet pēdējās diennakts laikā – gandrīz 7500 cilvēku.

Savukārt Polijas policija informēja, ka pēdējās diennakts laikā sals, kas vietām bija līdz pat -30 grādiem spalgs, prasījis piecu cilvēku dzīvību, tādēļ kopumā kopš pagājušās nedēļas nogales nosaluši jau 20 cilvēki, kas nozīmē, ka šajā valstī kopš ziemas sākuma aukstais laiks prasījis jau 56 iedzīvotāju dzīvību. Lielākā daļa no salā mirušajiem cilvēkiem bija bezpajumtnieki vai cilvēki, kas alkohola ietekmē aizmiga, atrodoties ārpus telpām. No 27 cilvēkiem, kas nogādāti slimnīcā pēc saindēšanās ar tvana gāzi, mēģinot apsildīt telpas, miruši divi.

Polijas darba un sociālo lietu ministrs Vladislavs Kosiņaks-Kamišs aicināja līdzpilsoņus nebūt vienaldzīgiem. "Sals nenogalina cilvēkus. Cilvēkus nogalina vienaldzība," viņš teica.

Slovākijā, gaisa temperatūrai noslīdot 24 grādus zem nulles, gājuši bojā divi cilvēki, bet Čehijā, kur gaisa temperatūra pazeminājās līdz -29 grādiem, nosalis kāds 47 gadus vecs bezpajumtnieks, kļūstot par otro sala upuri šajā valstī.

Nedēļas nogalē un šīs nedēļas sākumā sniega vētrās Bulgārijā, termometra stabiņam noslīdot līdz -30 grādu atzīmei, dzīvību zaudēja pieci cilvēki, no kuriem lielākā daļa bija vecāka gadagājuma. Rumānijā, kur arī zemākā reģistrētā temperatūra bija -30 grādu, gājuši bojā astoņi cilvēki, un valsts armija palīdzējusi atbrīvot simtiem cilvēku, kuri bija iesprostoti ieputinātajās automašīnās.

Trīs cilvēki gājuši bojā Serbijā, kur varas iestādes trešdien pasludināja ārkārtas stāvokli 13 pašvaldībās un norīkoja armiju un ugunsdzēsējus nogādāt pārtiku un citas pirmās nepieciešamības preces tiem valsts iedzīvotājiem, kurus biezā sniega sega ir izolējusi.

Divus metrus bieza sniega sega izolējusi arī iedzīvotājus Bosnijas austrumos, kur nedēļas nogalē tika atrasts nosaluša vīrieša līķis. Lietuvā salā gājuši bojā trīs cilvēki, bet par sala upuriem Igaunijā ziņu nav, lai gan temperatūra tur noslīdējusi jau līdz -29 grādiem, bet meteorologi prognozē, ka tā vēl pazemināsies par vismaz trīs grādiem.

Meteorologu prognozes liecina, ka sals Austrumeiropā pagaidām nemitēsies un nedēļas gaitā pastiprināsies, izplešoties pāri visai Eiropai līdz pat Portugālei.

Itāliju jau pārklājusi sniega sega, un laika prognozes liecina, ka šī būs aukstākā nedēļa pēdējo 27 gadu laikā. Sniega dēļ slēgti autoceļi un pārtraukta satiksme Itālijas ziemeļu pilsētās Boloņā un Milānā, bet daudzviet pa apledojušajiem un piesnigušajiem ceļiem liegts pārvietoties kravas automašīnām. Sniega dēļ atceltas vairākas svarīgas futbola spēles, tostarp klubu "Juventus" un "Parma" duelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!