Foto: AFP/Scanpix

Visā Eiropā novērota strauji masalu saslimšanas gadījumi, atsaucoties uz Pasaules Veselības organizācijas brīdinājumu, otrdien ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Pagaidām lielākie masalu uzliesmojumi konstatēti Rumānijā un Itālijā.

Šī gada pirmajos mēnešos Itālijā reģistrēti vismaz 200 saslimšanas gadījumi. Savukārt Rumānijā kopš janvāra reģistrēti 3400 salimšanas gadījumi ar masalām, kā arī vismaz 17 nāves cēloņi, ko izraisījusi šī slimība, atzīmē medijs.

Masalu saslimšanas gadījumi konstatēti ne tikai Itālijā un Rumānijā, bet arī Francijā, Vācijā, Polijā, Šveicē un arī Ukrainā, informē BBC.

Masalas ir ļoti lipīga vīrusu infekcijas slimība, kura bieži izraisa plašus uzliesmojumus, galvenokārt nevakcinēto vai daļēji vakcinēto personu vidū. Masalas izplatās gaisa pilienu, kā arī tieša kontakta ceļā. Tās noris ar drudzi, izteiktu deguna un rīkles gļotādu iekaisumu, konjunktivītu, nedaudz virs ādas paceltiem izsitumiem.

Masalu vīruss var izraisīt smagas komplikācijas – plaušu karsoni, vidusauss iekaisumu, laringītu, traheītu, bronhītu un caureju. Retāk var attīstīties akūts encefalīts. Elpceļu un neiroloģiskās komplikācijas var izraisīt slimnieka nāvi. Augstāka mirstība tiek novērota bērniem jaunākiem par pieciem gadiem un personām ar novājinātu imunitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!