Foto: Shutterstock

Sestdien lielā daļā Eiropas – pat Skandināvijā – gaisa temperatūra pakāpusies virs +20 grādiem, tādējādi daudzviet pārspēts ne tikai 13. oktobra, bet arī visa mēneša siltuma rekords, liecina meteoroloģiskā informācija.

Rietumeiropā un Centrāleiropā gaiss daudzviet sakarsis līdz +25..+30 grādiem. Lielākais skaits jaunu temperatūras rekordu pagaidām reģistrēts Skandināvijā, Vācijā un Nīderlandē. Iepriekšējās dienās Eiropā laboti desmitiem siltuma rekordu, sestdien – jau vairāki simti.

Vācijā ceturto dienu pēc kārtas maksimālā gaisa temperatūra pārsniegusi +25 grādus, savukārt dažviet Francijā termometra stabiņš pakāpies līdz +30 grādiem.

Oktobrim neraksturīgi silto laiku nodrošina gaisa plūsma no dienvidiem, kas saistīta ar spēcīgiem Atlantijas cikloniem, kā arī ar lielu anticiklonu, kas Eiropas lielākajā daļā gādā par saulainu laiku.

Portugālei tuvojas tropiskā viesuļvētra "Leslija", kas gan pamazām zaudē tropiskās iezīmes. Naktī uz svētdienu Portugālē, tai skaitā galvaspilsētā Lisabonā, gaidāma postoša vētra. Vēja ātrums brāzmās vietām pārsniegs 40 metru sekundē. "Leslija" var kļūt par vienu no spēcīgākajām vētrām valsts vēsturē.

Tropiskās viesuļvētras Eiropai pietuvojas reti, bet "Leslija" būs jau otrais spēcīgais tropiskais ciklons, kas pēdējā gada laikā skāris Eiropu. 2017. gada 16. oktobrī Īriju sasniedza "Ofēlija", kas vēl dienu iepriekš bija trešās kategorijas tropiskā viesuļvētra.

Portugāles meteoroloģijas dienests lielā valsts daļā izsludinājis sarkano jeb augstākās pakāpes brīdinājumu par dzīvībai bīstamu vētru, kā arī vējuzplūdiem. Sinoptiķi brīdina, ka pastāv neliela iespēja, ka vēja ātrums brāzmās vietām, tai skaitā Lisabonā, sasniegs 50 metrus sekundē, viļņu augstums piekrastē – pat 13 metrus.

Ar mazāku spēku vētra svētdien plosīsies Spānijā, vietām iespējami plūdi stipru lietusgāžu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!