Eiropā plašumā vēršas kokaīna lietošana un izplatīts ir arī heroīns, otrdien paziņoja Starptautiskā Narkotiku kontroles komisija (INCB).
Preses konferencē publiskojot gadskārtējo ziņojumu, Vīnē bāzētās organizācijas pārstāvji norādīja, ka lielākā daļa narkotisko vielu nāk no Afganistānas, kur joprojām notiek plaša magoņu audzēšana.

"Kokaīns šodien ir viena no nopietnākajām problēmām Eiropā," sacīja INCB prezidents Hamids Godse.

Lai arī nav precīzu statistikas datu, kā pieauguma rādītājs izmantoti narkotiku konfiskācijas gadījumi, piemēram, Spānijā, kur 2005.gadā vienā reizē izņemtas 5,4 tonnas kokaīna.

Vēl viens narkotiskās vielas lietojošo cilvēku skaita pieauguma rādītājs ir no narkotisko vielu atkarības ārstēto skaita palielināšanās. Nīderlandes un Spānijas iedzīvotāji visbiežāk ārstēti no kokaīna atkarības.

Kokaīna lietošana galvenokārt izplatīta jaunu cilvēku vidū Dānijā, Vācijā, Spānijā un Lielbritānijā, kā arī Austrijā, Grieķijā, Īrijā un Itālijā.

Joprojām par lielu problēmu tiek uzskatīts arī heroīns. INCB lēš, ka šīs narkotiskās vielas gada pieprasījums Eiropā sasniedz 170 tonnas.

Lielākā daļa narkotiku nāk no Afganistānas, kur, neskatoties uz pasludinātajiem pretnarkotiku pasākumiem, joprojām notiek vērienīga magoņu audzēšana.

Pēc ANO datiem, 2005.gadā Afganistānā tika iegūtas 4100 tonnas opija, kas ir galvenā heroīna sastāvdaļa. Tas ir tikai par 100 tonnām mazāk nekā iepriekšējā gadā.

INCB norādīja, ka būtiskas problēmas rada arī internetā pasūtītu medikamentu piegāde pa pastu. Pasūtīto vielu vidū var būt gan legāli medikamenti, gan nelegālas vielas.

Narkotiku sūtīšana pa pastu nav nekas jauns, un arī šajā jomā vērojams milzīgs pieaugums.

Pēc INCB datiem, visizplatītākā nelegālā narkotika joprojām ir marihuāna. Eiropas Savienības (ES) valstīs, Norvēģijā un Šveicē to lieto aptuveni 30 miljoni cilvēku.

Lietotāji lielākoties ir gados jauni cilvēki. ES valstīs marihuānu vai hašišu lieto aptuveni 15% piecpadsmit gadus vecu skolēnu, teikts INCB ziņojumā.

INCB tika izveidota 1968.gadā saskaņā ar 1961.gada Narkotiku apkarošanas konvenciju.

Komisija ir neatkarīga gan no valdībām, gan no ANO. Tās 13 locekļus ievēlē Ekonomikas un sociālo lietu padome, un viņi tajā darbojas kā individuālas personas, nevis kā valdības pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!