Ar Zikas vīrusu inficēta sieviete Spānijā laidusi pasaulē mazuli, kuram konstatēta vīrusa izraisītā smadzeņu slimība – mikrocefālija. Šis ir pirmais gadījums Eiropā, kad pasaulē nācis šāds mazulis, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ārsti jau maijā konstatēja, ka sievietes mazulim ir mikrocefālija – iedzimts defekts, ko raksturo nesamērīgi maza galva, kas var izraisīt virkni attīstības problēmu. Taču sieviete nolēma mazuli paturēt.

Slimnīcas ārsti norādījuši, ka mazuļa veselība ir "normāla un stabila". Bērns pasaulē nāca ar ķeizargrieziena palīdzību, grūtniecības 40. nedēļā. Vecāki par jaundzimušo ir ļoti priecīgi, pastāstīja ārsts.

Tiek uzskatīts, ka šis ir pirmais gadījums Eiropā, kad jaundzimušajam konstatēta Zikas vīrusa izraisītā mikrocefālija. Jūnijā grūtniece Slovēnijā, kurai tika konstatēts vīruss, izlēma veikt abortu.

Ziņots, ka baidoties no Zikas vīrusa, vairāki sportisti atcēluši savu dalību gaidāmajās Rio olimpiskajās spēlēs. Piemēram,golfa ranga līderis austrālietis Džeisons Dejs, amerikāņu riteņbraucējs Tīdžejs Van Gārderens, tenisisti Milošs Raoničs no Kanādas, čehs Tomāšs Berdihs un rumāniete Simona Halepa, kā arī citi sportisti.

Tikmēr ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO) pauda, ka pastāv ļoti zems risks Zikas vīrusa izplatībai plašāk pasaulē pēc gaidāmajām olimpiskajām un paraolimpiskajām spēlēm, jo sacensības norisināsies laikā, kad Brazīlijā ir ziema.

Ziņots, ka Zikas vīruss atklāts jau 20. gadsimta 40. gados. Lai arī iepriekš zināma kā odu pārnēsāta kaite Āfrikā un Āzijā, Zikas vīrusslimība sabiedrības veselības sargu uzmanību īpaši pievērsa 2015. gadā, kad tās gadījumi konstatēti vairākos Brazīlijas un Kolumbijas štatos, bet pašlaik jau tā izplatījusies plašākā teritorijā.

Biežākie Zikas vīrusslimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, sarkanas acis, var pievienoties galvassāpes, acu sāpes un vemšana, kā arī citas neiroloģiskas komplikācijas. Slimība parasti ir viegla, simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagai slimības formai nepieciešama hospitalizācija.

Pētnieku dati liecina, ka Zika vīruss varētu būt par iemeslu arī ļoti nopietnām un retām neiroloģiskām komplikācijām, kas pazīstams kā Gijēna-Barē sindroms. Tā ir slimība, kad organisma imūnā sistēma uzbrūk daļai no perifērās nervu sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!