Eiropā šovasar vistīrākais gaiss bijis Skandināvijā un Baltijas valstīs, bet vislielākais smogs bijis Grieķijā, Francijā un Itālijā, trešdien informēja Eiropas Vides aģentūra.
Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) likumiem valdībām ir jāinformē sabiedrība, ja gaisa piesārņojums pārsniedz 180 mikrogramus ozona uz kubikmetru gaisa.

Laika posmā no aprīļa līdz augustam šis līmenis tika pārsniegts 11 no 15 ES dalībvalstīm un sešās no 12 ārpus ES esošām valstīm, kuras bija sniegušas datus par gaisa piesārņojumu.

Grieķijā šis līmenis bija pārsniegts 68 dienas, Francijā - 56, Itālijā - 52 un Spānijā - 48 dienas. Gaisa piesārņojums nesasniedza šo līmeni Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Bulgārijā, Dānijā, Īrijā, Norvēģijā, Rumānijā, Somijā un Zviedrijā.

Augstākā ozona koncentrācija šovasar tika reģistrēta Puertoljano Spānijā - 391 mikrograms uz kubikmetru.

Ozona molekulas pie Zemes virsmas rodas, saules gaismai reaģējot ar izplūdes gāzu radītu piesārņojumu, un to daudzums ir visaugstākais karstā un saulainā laikā. Pārāk liels ozona daudzums ir bīstams augiem un cilvēku veselībai.

No nākamā gada ES valstīm jāievēro vēl viens piesārņojuma līmenis - 240 mikrogrami ozona uz kubikmetru gaisa. Ja šo līmeni pārsniedz, valdībai nekavējoties jāveic pasākumi ozona piesārņojuma samazināšanai, un viens no šādiem pasākumiem ir satiksmes ierobežošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!