Foto: Reuters/AFP/Scanpix/LETA
Šajā dienā Latvijā un Eiropā atzīmē Eiropas dienu par godu pirms 70. gadadienai kopš 1950. gada 9. maijā Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju. Tās mērķis bija triviāli vienkāršs un ļoti nozīmīgs – apvienot Eiropas valstis vienotiem mērķiem, lai vairs nepieļautu tik briesmīgus karus, kādi sevī ierāva Eiropas tautas 20. gadsimta pirmajā pusē.

Deklarācijā viņš rosināja izveidot Eiropas Ogļu un tērauda kopienu, kuras dalībnieki apvienotu savu akmeņogļu un tērauda ražošanu. Par kopienas dibinātājām kļuva Francija, Rietumvācija, Itālija, Nīderlande, Beļģija un Luksemburga, un tā bija pirmā no pārnacionālajām Eiropas institūcijām, kuras pārauga un attīstījās, izveidojot tagadējo Eiropas Savienību.

Laikā, kad Šūmanis nāca klajā ar šobrīd vēsturiski svarīgo deklarāciju, Eiropa joprojām pūlējās pārvarēt tikai pirms pieciem gadiem norimušā Otrā pasaules kara postošās sekas. Apņēmušās vairs nepieļaut tik briesmīgu karu, Eiropas valstis secināja, ka, apvienojot akmeņogļu ieguvi un tērauda ražošanu, kā teikts deklarācijā, karš starp vēsturiskajām sāncensēm Franciju un Vāciju "ne tikai kļūs neiedomājams, bet arī praktiski neiespējams".

Valdīja uzskats, ka ekonomisko interešu apvienošana palīdzētu uzlabot dzīves līmeni un būtu pirmais solis ceļā uz vienotāku Eiropu. Eiropas Ogļu un tērauda kopienai brīvi varēja pievienoties arī citas valstis.

Latvijas eiroparlamentāriešu sveiciens Eiropas dienā:

Eiropas Parlaments ierasti Eiropas dienā rīko Atvērto durvju dienu EP, bet šogad Covid-19 pandēmijas dēļ ieviesto ierobežojumu dēļ Eiropas Parlaments un citas ES institūcijas ir izveidojušas Atvērto durvju dienu tiešsaistē, lai stiprinātu solidaritātes sajūtu un stāstītu par ES darbībām, lai palīdzētu dalībvalstīm novērst koronavīrusa izplatīšanos un mazināt pandēmijas izraisītās sekas.

Ikviens var sekot līdzi EP rīta sesijai ar debatēm ar EP priekšsēdētāja Dāvida Sasoli līdzdalību, kura sākas pulksten 11 pēc Latvijas laika. Diskusija un pārējie pasākumi skatāmi tiešsaistē šeit.

Tiešsaistē plānotie pasākumi:

  • Facebook Live diskusija ar EP priekšsēdētāja vietniekiem Otmāru Karasu un Katarinu Bārliju;
  • EP politisko grupu vadītāju video vēstījumi;
  • virtuāls EP plenārsēžu zāles apmeklējums Briselē;
  • paneļdiskusija par Robēra Šūmaņa ieguldījumu Eiropas Savienības izveidē un viņa redzējumu par Eiropas nākotni.

Pilna pasākumu programma atrodama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!