Foto: AFP/Scanpix

Konflikts Gazā ir vairojis negatīvu reakciju pret ebrejiem Eiropā. Draudi, pat vardarbīgi uzbrukumi ebrejiem arvien vairāk konstatējami Eiropas valstīs, vēsta portāls "The New York Times".

Portāls norāda, ka visintensīvākais uzbrukumu vilnis konstatējams Vācijā, par spīti tam, ka sabiedrībai, kā arī bērniem jau no mazas kājas tiek stāstīts par holokaustu un atgādināts: "Vairāk nekad!" Taču tieši Vācija ir konstatējami antisemītisma upuri.

Otrdien Vācijas pilsētā Vurpetālē aizturēti divi jauni vīrieši par ugunsbumbu mešanu uz pilsētas jauno sinagogu.

Savukārt ceturtdien Frankfurtē kāds iemetis pazīstamas antisemītisma kritiķes logā alus pudeli. Sieviete norādījusi, ka dzirdējusi no pudeles metēja arī dažādas ebreju aizskarošas frāzes. Savukārt kāds cits cilvēks zvanījis rabīnam uz telefonu un draudējis, ka nogalinās 30 ebrejus Frankfurtē, ja viņa ģimene Gazā cietīs.

Portāls skaidro, ka antisemītisma incidentu virkni izraisījusi Angelas Merkeles nosodījums propalestīniešu protestā Vācijā. Viņa nosodīja, ka protestētāji izkliedza antisemītiskas frāzes.

Taču ne tikai Vācijā notiek antisemītisma uzliesmojums. Pēdējos mēnešos Franciju pamet ebreji. Lai gan Francijā propalestīniešu demonstrācijas ir mierīgas, neliela daļa protestētāju, pārsvarā jauni arābu vīrieši, ir uzbrukuši ebreju biznesa iestādēm un sinagogām.

Francijas amatpersonas stingri nosodīja notikušo, tagad varas iestādes ierobežo propalestīniešu demonstrācijas.

Arī Itālijā konstatēta vēršanās pret ebrejiem, Romā parādījušies dažādi antisemītiski uzraksti, piemēram, uz ebreju veikalu logiem. Savukārt citās Itālijas pilsētās uz sienām ir sazīmētas svastikas un tādi uzraksti kā "Ebreji, jūsu gals ir tuvu". Itālijas policija norāda, ka, visticamāk, uzdarbojas labējie ekstrēmisti kopā ar propalestīniešiem.

Galvenais rabīns Romā Rikardo Di Segņi uzskata, ka draudi ir saistīti ar spriedzi Tuvajos Austrumos. Viņš uzsver, ka ir novērota korelācija starp spriedzi Tuvajos Austrumos un antisemītiskām izdarībām valstī.

Savukārt Austrijā pirmssezonas futbola spēli starp Izraēlas komandu "Maccabi Haifa" un Vācijas komandu "Paderborn" nācās pārcelt uz drošāku vietu pēc tam, kad grupa jauniešu ar Palestīnas un Turcijas karogiem ieskrēja laukumā un uzbruka Izraēlas futbolistiem.

Laikraksti, politiķi un sabiedrībā populāri cilvēki Austrijā un Vācijā organizē kampaņu "Pacel balsi", lai atbalstītu ebreju kopienas un vērstos pret antisemītiem.

Vācijā ir vairāk nekā 100 000 ebreji un konflikta uzliesmojums Gazā un antisemītu izdarības viņiem atsauc sāpīgas atmiņas prātā, tāpēc katru dienu Ebreju centrālā padome Vācijā saņem simtiem zvanu ar jautājumu, vai viņiem tagad ir jāpamet valsts.

Padomes prezidents Dīters Graumans norāda, ka tas, kas tagad notiek Vācijā nav nekādā mērā saistīts ar Gazu, tā ir ļoti augstas pakāpes antisemītisma forma.

Akadēmiskie pētījumu liecina, ka pēdējo 20 gadu laikā antisemītisms kļuvis izplatīts, īpaši starp "izglītotās vidusšķiras" pārstāvjiem. Īpaši izplatīts antisemītisms kļūst arī sociālajos medijos, piemēram, sociālajā tīklā "Twitter" lietotāji lieto mirkļbirku "#HitlerWasRight (no angļ. val. - #HitleramBijaTaisnība").

Vairāki Vācijas ebreji portālam norādīja, ka pirmo reizi dzīvē ir bail par savu drošību, viņi pat publiski mēdz slēpt to, ka ir ebreji, piemēram, noņemt ķēdīti ar Dāvida zvaigzni. Viņi norāda, ja pirms tam Vācijā valdīja latentais antisemītisms, tad tagad tas ir atklāts antisemītisms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!