Eiroparlamenta deputāti pirmdien noraidīja Itālijas nominēto nākamo Eiropas Savienības (ES) tieslietu komisāru Roko Butiljoni trīs nedēļas pirms plānotās stāšanās amatā.
Pilsonisko brīvību komiteja noraidīja Butiljones kandidatūru tieslietu komisāra amatam - pret viņu balsoja 27 locekļi, bet 26 - par.

Butiljoni, kurš ir dedzīgs katolis un tuvs pāvesta Jāņa Pāvila II draugs, tika noraidīts sakarā ar viņa vecmodīgajiem uzskatiem par homoseksualitāti, sievietēm sabiedrībā un imigrāciju.

Balsojums parlamentā ir bez precedenta, un tas ir saistīts ar aicinājumiem jaunieceltajam Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žozē Manuelam Durau-Barrozu jaunajā EK piešķir Butiljonem citu portfeli.

Komiteja ar 28 balsīm pret un 25 par noraidīja Butiljones iecelšanu viceprezidenta amatā.

Avoti Sociālistu partijā paziņoja, ka kandidāts amatam ir "pārāk katolicisks".

Komiteja neuzticēja Butiljonem ieviest ES līgumu par fundamentālajām tiesībām pēc tam, kad viņš paziņoja, ka uzskata homoseksualitāti par grēku.

Parlamentam nav oficiālu tiesību noraidīt atsevišķus komisārus, jo ES līgums un nākamā konstitūcija tam piešķir tikai tiesības akceptēt vai noraidīt 27.oktobrī visu 25 locekļu Komisiju kopumā. Tomēr daži deputāti mēģina panākt faktisku veto, pieprasot, lai Barrozu apsola panākt jebkura komisāra atkāpšanos no amata, ja viņš zaudēs parlamenta uzticību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!