Foto: EPA/LETA
27 Eiropas Parlamenta deputāti nosūtījuši atklātu vēstuli Eiropas Savienības (ES) vadībai, kurā pieprasa ietekmēt Lietuvu, lai tā pārtrauktu diskriminēt poļu etnisko minoritāti.

Vēstuli parakstījis eiroparlamentārietis no Lietuvas Valdemārs Tomaševskis, eiroparlamentāriešu grupa no Polijas, kā arī viens deputāts no Ungārijas. Tā adresēta ES prezidentam Hermanam van Rompejam, Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žozē Manuelam Barrozu un ES prezidējošās valsts Ungārijas premjerministram Viktoram Orbānam.

"Lietuvas Republika ir daudznacionāla valsts, kurā dažos rajonos poļu etniskā minoritāte veido iedzīvotāju vairākumu un tā dzīvo šajos apvidos jau 700 gadus. Šalčininku rajonā 70% iedzīvotāji ir poļi, Viļņas rajonā - 61%, galvaspilsētā Viļņā - 18,7%. Pēc iestāšanās ES 2004.gadā poļu etniskās minoritātes situācija šajā valstī ir acīmredzami pasliktinājusies," teikts vēstulē.

Vēstules autori apgalvo, ka, pielāgojot ES tiesiskos aktus Lietuvai, mazākumtautību stāvoklim vajadzēja uzlaboties, bet realitātē ir otrādi.

"Diemžēl Lietuvas Republikā viss ir otrādi, un Lietuvas varas iestāžu darbība, bez šaubām, ir diskriminējoša rakstura, kas neatbilst esošajiem ES tiesību aktiem," apgalvo vēstules autori.

Eiroparlamentārieši vēstulē iekļāvuši garu sarakstu ar Lietuvas varas iestāžu lēmumiem, kas, viņuprāt, pasliktina poļu etniskās minoritātes stāvokli. Tiek pieminēts arī Izglītības likums, poļu valodas izmantošanas ierobežošana valsts iestādēs, aizliegums izvietot uzrakstus divās valodās.  

Vēstulē uzsvērts, ka Lietuvas varas iestāžu rīcība tiešā veidā veicina nacionālisma palielināšanos valstī.

"Varas diskriminējoša rīcība rada rasistisku, ksenofobisku un antisemītisku darbību pieaugumu," teikts eiroparlamentāriešu atklātajā vēstulē, kurā, kā piemērs tiek minēts 11.marta mītiņš, kurā izskanēja lozungi "Lietuvu lietuviešiem" un "par dzimto Lietuvu, rasi un nāciju",  kā arī uzraksta "Juden raus" (no vācu valodas: ebreji prom) parādīšanās pie vienīgās sinagogas Viļņā.

Vēstules autori lūdz EK, ES un Ungārijas vadību veikt stingrus pasakumus, lai aizsargātu poļu etnisko minoritāti Lietuvā, lai Lietuva pārtraukti šīs mazākumtautības diskrimināciju.

Savukārt portāls "Delfi.lt" piektdien vēsta, ka svētdien Viļņā, Varšavā un trīs ASV pilsētās notiks protesta akcijas pret poļu etniskās minoritātes diskriminēšanu Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!