Foto: EPA/LETA
Eiropas Parlamenta (EP) deputāti mudina Ukrainu ievērot cilvēktiesības un tiesiskuma principu un pārskatīt spriedumu bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko lietā.

EP rezolūcijā uzsver, ka lēmumu par Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas asociācijas nolīguma slēgšanu būtu vēlams pieņemt līdz šā gada beigām, un aicina ES valdības pieņemt politisku lēmumu Eiropas Padomes sanāksmē 8.decembrī un 9.decembrī.

Kā informēja EP pārstāve Iveta Ķelpe, EP izstrādātajos ieteikumos uzsvērts, ka ES un Ukrainas attiecību padziļināšana ir abu pušu interesēs, tomēr tiek pausts nosodījums par to, ka valsts tieslietu sistēma tiek izmantota kā politiskās cīņas ierocis.

Deputāti mudina Ukrainu ievērot cilvēktiesības un tiesiskuma principus un uzsver, ka Timošenko un citiem opozīcijas politiķiem jāsniedz iespēja pilnvērtīgi iesaistīties politikas procesā.

Sarunas par ES un Ukrainas asociācijas nolīgumu, kura mērķis ir padziļināt Ukrainas politisko un ekonomisko integrāciju ES, nesen iesaldējis Timošenko arests, klāsta Ķelpe. Rezolūcijā, ko EP pieņēmis 27.oktobrī, nosodīts fakts par tieslietu sistēmas izmantošanu politiskai atriebībai un izteikts brīdinājums, ka gadījumā, ja Timošenko spriedums netiks pārskatīts, pastāv iespēja, ka ES un Ukrainas asociācijas nolīgums vispār netiks parakstīts un ratificēts.

EP arī aicina paredzēt iespēju uz laiku apturēt nolīguma darbību gadījumā, ja tiek pārkāptas pamatvērtības un pamatprincipi. Tāpat ieteikumos minēts, ka būtu jāaicina Ukraina publiskot padomju slepeno dienestu arhīvus, kā arī noteikt jaunu datumu nesen atceltajai Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča Briseles vizītei.

EP ieteikumi tiks nosūtīti Eiropas Padomei un Eiropas Ārējās darbības dienestam. Pēc politiskā lēmuma pieņemšanas padomē un pēc tam, kad Eiropas Komisija un Ārējās darbības dienests iesniegs kopīgu priekšlikumu, līgums tiks parakstīts un nosūtīts EP, lai tas sniegtu oficiālu piekrišanu. Ja nolīguma slēgšanas procesā nebūs pārtraukumu, tā ratifikāciju dalībvalstīs varētu sākt līdz 2012.gada beigām, atzīmē Ķelpe.

Kā ziņots, Ukrainas tiesa ceturtdien sāka izskatīt bijušās premjerministres Timošenko un viņas advokātu iesniegto apelācijas prasību, kurā pārsūdzēts ekspremjerei piespriestais septiņu gadu cietumsods.

Timošenko tika apcietināta 5.augustā. Savukārt 11.oktobrī tiesa viņai piesprieda septiņu gadu cietumsodu par valstij zaudējumus nesošā gāzes līguma noslēgšanu ar Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!