Foto: Reuters/Scanpix/LETA/DELFI

Eiropas Cilvēktiesību tiesa otrdien aicinājusi Turciju grozīt likumu par prezidenta apvainošanu, saskaņā ar kuru sodīti tūkstošiem cilvēku.

Tiesa secināja, ka cilvēka aizturēšana, pamatojoties uz šo likumu, bijis vārda brīvības pārkāpums.

Turcijas tiesa 2017. gadā piesprieda Vedatam Sorli nosacītu 11 mēnešu cietumsodu par karikatūru un Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana fotogrāfiju, ar kurām viņš dalījās sociālajā tīklā "Facebook", pievienojot satīriskus un kritiskus komentārus.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa secināja, ka Sorli aizturēšana un sodīšana bija nepamatota.

"Šādām sankcijām pēc savas būtības neizbēgami bija ierobežojoša ietekme uz attiecīgās personas vēlmi paust savu viedokli par jautājumiem, kas būtiski sabiedrībai," norādīja tiesa.

Kriminālprocess pret Sorli bija "nesaderīgs ar vārda brīvību", piebilda tiesa.

Septiņos gados, kopš Erdogans no premjerministra kļuva par prezidentu, tūkstošiem cilvēku ir apsūdzēti un notiesāti par viņa apvainošanu.

2020. gadā tika sāktas 31 297 izmeklēšanas par prezidenta apvainošanu, tika ierosinātas 7790 lietas un 3325 lietās apsūdzētie tika notiesāti, liecina Turcijas Tieslietu ministrijas publiskotie dati. Iepriekšējos gados šie skaitļi bija vēl lielāki.

Kopš 2014. gada, kad Erdogans kļuva par prezidentu, par rezidenta apvainošanu sāktas 160 169 izmeklēšanas, ierosinātas 35 507 lietas un 12 881 cilvēks ticis notiesāts.

Šogad Turcijas tiesa piesprieda trīsarpus gadu ilgu cietumsodu bijušajam Tautas demokrātiskās partijas (HDP) līdzpriekšsēdētājam Selahatinam Demirtašam par prezidenta apvainošanu.

Tas ir viens no garākajiem cietumsodiem, kas līdz šim piespriests par prezidenta apvainošanu.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa norādīja, ka Turcijas likums par prezidenta apvainošanu piešķir valsts vadītājam priviliģētu statusu attiecībā uz informācijas kontroli.

Tiesa norādīja, ka likums būtu jāmaina, lai nodrošinātu cilvēkiem iespēju brīvi paust viedokli un izplatīt idejas bez varasiestāžu iejaukšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!