Foto: Shutterstock

Polijas tieslietu ministrs ierobežoja divu tiesas amatpersonu tiesības, atlaižot viņus bez iespējām apstrīdēt šo lēmumu, otrdien secinājusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa.

Tiesas lēmums ir trieciens Polijas valdības īstenotajām tiesu reformām, kuras kritiķi, tostarp Eiropas Komisija (EK) uzskata par apdraudējumu tiesu neatkarībai.

Polijas valdošās partijas "Likums un taisnīgums" panāktās reformas ietver likumu, kas dod tieslietu ministram tiesības pieņemt darbā un atlaist vispārējās jurisdikcijas tiesu vadītājus. Šie tiesneši koordinē tiesu darbu un veic administratīvos pienākumus.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem tieneši Marjušs Broda un Alina Bojara tika atlaisti no viceprezidenta amatiem Kelces reģionālajā tiesā vēl pirms bija beidzies sešu gadu termiņš šajā amatā. Viņiem netika paskaidrots atlaišanas iemesls un netika dota iespēja lēmumu apstrīdēt.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa secināja, ka Polija ir pārkāpusi šo tienešu tiesības uz piekļuvi tiesai, jo lēmums par viņu priekšlaicīgo atlaišanu netika izskatīts nevienā tiesā vai kādā citā institūcijā.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa nolēma, ka Polijai jāizmaksā katram tienesim 20 000 eiro liela kompensācija par nodarīto kaitējumu. Abas puses trīs mēnešu laikā var pārsūdzēt tiesas lēmumu.

Polijas Tieslietu ministrija paziņoja, ka analizēs tiesas spriedumu un drīzumā to komentēs.

"Mēs cienām tiesu, bet mēs īstenojam savas programmas, tostarp tieslietu sistēmas reformu saskaņā ar mūsu grafiku," preses konferencē sacīja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

Polijas tieslietu ministrs Zbigņevs Zjobro sešu mēnešu laikā 2017.gadā un 2018.gadā atlaida vairāk nekā 150 tiesu prezidentus un viceprezidentus, liecina Polijas lielākās tienešu asociācijas "Iustitia" publiskotā informācija.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa maijā secināja, ka kādam poļu uzņēmumam tikušas liegtas tiesības uz pienācīgu uzklausīšanu Konstitucionālās tiesas tiesneša nelikumīgas iecelšanas dēļ, tādējādi paverot ceļu Polijas augstākās tiesu instances lēmumu apstrīdēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!