Foto: DELFI
Jaunākajā podkāsta “Eiropas diena” epizodē plašāk informējam par jaunas programmas “ES Veselībai” izveidi, kā arī Eiropas Parlamenta deputātu priekšlikumu , kas uzņēmumiem liktu pārliecināties, ka to ražotnēs trešajās valstīs netiek pārkāptas cilvēktiesības un vides aizsardzības principi.

Aizvadītā gada pavasarī, kad Eiropas Savienībā plosījās Covid-19 pirmais vilnis, kas izgaismoja dažādus veselības aprūpes sistēmu vājās vietas, piemēram, medicīnas personāla un individuālās aizsardzības līdzekļu trūkumu, aizsāktās diskusijas par jaunas programmas izveidi īpaši veselības aprūpes sistēmu noturības nostiprināšanai pret liela mēroga apdraudējumiem teju noslēgušās. Pagājušajā nedēļā pārliecinošs Eiropas Parlamenta deputātu vairākums atbalstīja programmas “ES Veselībai” izveidi. Laika posmā no 2021. līdz 2027. gadam programmas īstenošanā plānots ieguldīt 5,1 miljardu eiro. Tas ir teju trīskārt vairāk nekā paredzēja sākotnējais piedāvājums.

Eiropas Parlamentā tiek virzīta arī likumdošanas iniciatīva, kura noteiktu uzņēmumiem par pienākumu veikt padziļinātu izpēti jeb “due-diligence” pār savām piegāžu ķedēm ārpus Eiropas. Tas ir, uzņēmumiem, kuri grib darboties Eiropas tirgū, būtu jāspēj pierādīt, ka tie aktīvi kontrolē, vai to pašu ražotnēs kā arī to sadarbības partneru vai meitasuzņēmumu ražotnēs ārpus Eiropas netiek, piemēram, izmantots bērnu darbs, pārkāptas vides aizsardzības vai labas pārvaldības prasības, piemēram, nenotiek vietējo amatpersonu kukuļošana. Šobrīd šādu kontroli veikt aicina OECD un ANO vadlīnijas, bet tās nav saistošas un nesenā Eiropas Komisijas aptaujā divas trešdaļas uzņēmumu atzinuši, ka padziļināto izpēti neveic.

Iknedēļas podkāsts "Eiropas diena" top sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Klausieties podkāstu "Eiropas diena" šeit.

DELFI redakcijas veidotos podkāstus vari klausīties arī "Podbean", "Spotify", "Apple Podcasts" un "Google Podcasts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!