Foto: DELFI/Shutterstock
Šonedēļ, 24. podkāsta "Eiropas diena" epizodē stāstām par Eiropas Parlamenta iniciatīvu pasaules biodaudzveidības krīzes risināšanā. Tā paredz tuvāko 30 gadu laikā strādāt pie tā, lai pasaules ekosistēmas tiktu atjaunotas, uzturētas un pienācīgi aizsargātas. Pievēršamies arī tematam par cīņu ar nabadzību un bezdarbu, ko risina Eiropas Sociālais fonds Plus. Tā budžets nākamajiem septiņiem gadiem būs 88 miljardi eiro.

Lai risinātu pašreizējo Eiropas un pasaules biodaudzveidības krīzi, Eiropas Parlaments pieņēmis rezolūciju "Eiropas Savienības Biodaudzveidības stratēģija 2030. gadam: Atgriezīsim savā dzīvē dabu!". Eiroparlamenta deputāti uzsvēruši, ka bioloģiskās daudzveidības pasākumiem Eiropā ik gadu jānovirza vismaz 20 miljardi eiro. Līdzās tam, būtu arī jāievieš Eiropas Savienības Dabas atjaunošanas plāns, lai tuvākās desmitgades laikā vismaz 30% procentu Eiropas Savienības sauszemes un jūras teritoriju būtu aizsargājamas.

Salīdzinot ar pārējo pasauli, Eiropa var lepoties ar augstu labklājības un sociālās aizsardzības līmeni. Tomēr desmitiem miljoni cilvēku Eiropā saskaras arī ar nabadzības un bezdarba problēmām, tostarp COVID situācijas ietekmi. Viens no atbalsta instrumentiem, kā palīdzēt trūcīgākajiem, ir Eiropas Sociālais fonds Plus, kura kopējais budžets nākamajiem 7 gadiem būs 88 miljardi eiro. Eiropas Parlaments jūnijā deva zaļo gaismu šim Eiropas Savienības galvenajam instrumentam, kas palīdzēs ieguldīt cilvēkos un novērst nevienlīdzību turpmākajos septiņos gados. Dalībvalstīm arī doti uzdevumi, kā šie līdzekļi tērējami, uzsvaru liekot uz jauniešu bezdarba, bērnu nabadzības un sociālās atstumtības izskaušanu.

Vēl podkāstā stāstām par Eiropas Parlamenta deputātu aicinājumu ieviest stingrākus Eiropas Savienības kiberdrošības standartus, kā arī parlamentāriešu pausto nosodījumu Baltkrievijai un aicinājumu ieviest stingrākas sankcijas. Tāpat pieskaramies tematiem par Eiropas Savienības lauksaimniecības politikas reformu un Eiropas Savienības Klimata aktu.

Iknedēļas podkāsts "Eiropas diena" top sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Klausieties podkāstu "Eiropas diena" šeit.

DELFI redakcijas veidotos podkāstus vari klausīties arī "Podbean", "Spotify", "Apple Podcasts" un "Google Podcasts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!