Foto: DELFI
Šonedēļ, 18. podkāsta "Eiropas diena" epizodē izvērsti vēstam par uzlabojumiem, kas jau drīzumā sagaida vilcienu pasažierus starptautiskajos reisos visā Eiropā, kā arī Eiropas Savienības programmu "Digitālā Eiropa", kuras ietvaros 7,5 miljardi eiro tiks ieguldīti superdatoru radīšanā, mākslīgā intelekta attīstībā, kiberdrošībā un digitālo prasmju uzlabošanā. Pievērsīsimies arī nupat atklātajai Konferencei par Eiropas nākotni un Eiropas Savienības līderu sanāksmē Portu parakstītajai deklarācijai par darbavietu radīšanu un nabadzības samazināšanu.

Eiropas Parlaments nesen svinējis nosacītu uzvaru cīņā ar Eiropas padomi par vilcienu pasažieru tiesībām. Tas ir, pēc dažiem gadiem uz starptautiskajiem dzelzceļa pārvadājumiem attieksies līdzīga kārtība kāda šobrīd jau attiecas uz aviācijas jomu – ja pasažieris pārvadātāja vainas dēļ nokavē savienojošo reisu, tad uzņēmumam jākompensē viņam visas tādējādi radušās izmaksas. Uzlabojumi gaida arī veloentuziastus un cilvēkus ar kustību traucējumiem. Latvijā gan šīs izmaiņas visticamāk reāli izjutīsim tikai, kad darboties sāks “Rail Baltica”.

Covid-19 pandēmija ir parādījusi, cik svarīgas ir digitālās prasmes – gan darba uzdevumu veikšanai, gan privātai saziņai. Tiem, kuri datoru vai viedtelefonu lieto ikdienā, pārsteidzošs var šķist fakts, ko atklāj Eiropas Komisijas veiktais pētījums – 42 %-iem Eiropas Savienības pilsoņu trūkst digitālo pamatprasmju – viņi nemāk pieslēgties Wi-Fi tīklam vai lietot interneta mājas lapas. Aprīļa beigās notikušajā Eiropas Parlamenta plenārsesijā deputāti balsoja par “Digitālās Eiropas” programmu – pirmo Eiropas Savienības finanšu instrumentu, kura mērķis – lai labumu no digitālo tehnoloģiju attīstības sajustu jebkurš Eiropas uzņēmums, iestāde vai iedzīvotājs.

Pievēršamies arī Konferences par Eiropas nākotni atklāšanai, kas svinīgi notika Eiropas Parlamenta mītnē Strasbūrā šosvētdien 9. maijā, kad visā Eiropas Savienībā tiek atzīmēta Eiropas diena. Tāpat vēstām par Eiropas Savienības līderu sanāksmē Portugāles pilsētā Portu 7. maijā parakstīto deklarāciju, kurā solīts radīt darbavietas un samazināt nabadzību.

Iknedēļas podkāsts "Eiropas diena" top sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Klausieties podkāstu "Eiropas diena" šeit.

DELFI redakcijas veidotos podkāstus vari klausīties arī "Podbean", "Spotify", "Apple Podcasts" un "Google Podcasts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!