Foto: AP/Reuters/Scanpix/LETA

Šajā podkāsta "Eiropas diena" sērijā padziļināti pievēršamies diviem tematiem - vērienīgai retu minerālu iegulai Eiropā un Eiropas Komisijas rosinātai "oglekļa nodevai" Eiropas Savienības (ES) tirgus kārotājiem.

Norvēģijas uzņēmums "Norge Mining" pagājušajā nedēļā paziņoja par vērtīgu nākotnes tehnoloģijām kritiski svarīgu izrakteņu – vanādija, titāna un fosfātu – iegulu atrašanu Norvēģijā. Aprēķini liecina, ka tās varētu būt lielākās šāda veida atradnes pasaulē. Par to, kā Norvēģijas atradnes varētu mazināt Eiropas Savienības atkarību no Ķīnas, Krievijas un citām valstīm aicināju pastāstīt "Norge Mining" vadītāju Džonu Vergopoulosu.

Raidījumā pievēršos vēl kādam jautājumam, kas laiku pa laikam izskan gan Eiropas, gan Latvijas mērogā – kā Eiropas Savienības zaļā politika, kas vērsta uz vides uzlabošanu, bet ir dārga, var saglabāt savu konkurētspēju globālajā tirgū. Uz šo jautājumu pagājušajā nedēļā notikušajā Davosas forumā atbildēja Eiropas Komisijas viceizildprezidents Valdis Dombrovskis. Viņš piedāvā ieviest tā dēvēto "oglekļa ievedkorekcijas mehānismu" jeb "oglekļa nodevai" tiem Eiropas Savienības (ES) tirgus kārotājiem, kuru preces tiek ražotas ārpus bloka, neievērojot ES vides prasības.

Vēl apskatām plānus pieņemt likumu Mākslīgā intelekta regulēšanai, prasīt interneta platformām detalizētākas atskaites par to cīņu ar dezinformāciju un reiz aizmirsto, bet atkal ES dienaskārtībā iekļauto plānu panākt vienotu telefonu lādētāju dizainu.

Iknedēļas podkāsts "Eiropas diena" top sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Klausieties podkāstu "Eiropas diena" šeit.


DELFI redakcijas veidotos podkāstus vari klausīties arī "Podbean", "Spotify", "Apple Podcasts" un "Google Podcasts".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!