Foto: AFP/EPA/Scanpix/LETA

Trīsdesmit pirmā podkāsta "Eiropas diena" sērijā padziļināti pievēršamies diviem tematiem – Aleksandra Lukašenko veidotajai migrācijas krīzei un "Frontex" palīdzībai, kā arī Eiropas valstu reakcijai uz potenciālo Afganistānas pilsoņu masveida izceļošanu Eiropas virzienā.

Ar “Frontex” runasvīru Pjotru Švitalski runāju par Eiropas robežapsardzības aģentūras atbalstu Latvijai jaunajā situācijā, kuru radījis kaimiņos esošās Baltkrievijas autoritārais režīms. Baltkrievijas robežsargu pavadībā Irākas pilsoņi tiek sūtīti Latvijas virzienā. Reaģējot uz šo pavērsienu, palīgā devušies arī “Frontex” virsnieki un jau šajā nedēļā viņu skaits tiek vēl palielināts.

Vēl podkāstā pieskaros vairāku Eiropas valstu pamatotajām bažām par jaunu potenciālo migrantu krīzi, ko var izraisīt Afganistānas krišanā Eiropas Savienībā par teroristisku organizāciju uzskatītā sunnītu radikālā grupējuma “Taliban” rokās. Vēl pirms tas notika, vairākas Eiropas valstis centās sūtīt signālu, ka visi atraidītie patvēruma meklētāji tiks deportēti. Četras valstis pie šīs pārliecības palika arī tad, kad cita pēc citas krita Afganistānas lielākās pilsētas. Tagad atvērts ir jautājums, kādu signālu bloks ir gatavs sūtīt tagad, kad Kabulu faktiski kontrolē talibi.

Podkāstā arī par Eiropas Savienības izvirzīšanos priekšgalā Covid-19 vakcinācijas maratonā, bloka palīdzību pandēmijas apkarošanā Austrumu partnerības valstīm, atjaunotu cīņu par vienādiem telefonu lādētāju kontaktiem, kā arī privāto lidmašīnu izmantošanu ES augstākās ierēdniecības lidojumiem.

Iknedēļas podkāsts "Eiropas diena" top sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Klausieties podkāstu "Eiropas diena" šeit.

DELFI redakcijas veidotos podkāstus vari klausīties arī "Podbean", "Spotify", "Apple Podcasts" un "Google Podcasts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!