Foto: AFP/Scanpix/LETA

Podkāstā "Eiropas diena" pievērsīsimies Eiropas konferences digitālajai platformai, kas ikvienam Eiropas Savienības (ES) pilsonim un ikvienā no oficiālajām savienības valodām dos iespēju iesaistīties Eiropas nākotnes veidošanā. Tāpat runāsim par Eiropas Savienības Civilās aizsardzības mehānismu, kas pēc Covid-19 krīzes pieredzes uzlabots veiksmīgākai darbībai nākotnē.

Neaizmirsīsim arī citas aktuālitātes, piemēram, par jaunajiem dzelzceļu pārvadājumu noteikumiem, kas paplašina pasažieru tiesības atgūt naudu vai mainīt reisus un paredz vairāk velosipēdu pārvadāšanai paredzētas vietas katrā vilcienā.

19. aprīlī tika atklāta Konferences par Eiropas nākotni digitālā platforma, kas būs galvenā vieta, kur Eiropas Savienības iedzīvotājiem paust savu viedokli par jebkuru tēmu, ko paši uzskata par svarīgu Eiropas nākotnei.

Tā ir iespēja iedzīvotājiem visās savienības valodās diskutēt par problēmām, izaicinājumiem un prioritātēm. Eiropas Parlaments, Padome un Eiropas Komisija ir apņēmušies uzklausīt Eiropas iedzīvotājus un savas kompetences robežās sekot līdzi sniegtajiem ieteikumiem. Iesaistīties nākotnes plānošanā jebkurā no ES oficiālajām valodām tiek aicināts ikviens.

Vairāk par digitālo platformu klausieties podkāstā. Platforma pieejama šeit.

Pagājušajā nedēļā Eiropas Parlaments pieņēma arī jaunu Civilās aizsardzības mehānismu, kas ļaus ātrāk reaģēt uz plašām krīzēm. Jauna tiesiskā regulējuma nepieciešamība civilās aizsardzības jomā kļuva redzama līdz ar Covid-19 pandēmiju, kas ir bezprecedenta pieredze.

Eiropas Savienības Civilās aizsardzības mehānisms ir izveidots 2013. gadā kā brīvprātīga sistēma, lai sniegtu palīdzību dalībvalstīm dabas katastrofu laikā. 2019. gadā tika izveidota kopīga civilās aizsardzības rezerve "rescEU", lai palīdzētu valstīm, kuru kapacitāte reaģēt uz lielām katastrofām ir izsmelta. Tāpat nesen izveidota stratēģiskās medicīnas rezerve, kas glabājas deviņās dalībvalstīs.

Uzlabotā mehānisma mērķis ir nodrošināt, lai Eiropas Savienība un tās dalībvalstis būtu labāk sagatavotas reaģēšanai uz liela mēroga katastrofām, īpaši, ja tās vienlaikus skar vairākas valstis.

Lai spētu straujāk piesaistīt palīdzību krīzēs, Komisija ar īpašiem nosacījumiem varēs tieši piekļūt vajadzīgajiem resursiem no "rescEU" rezerves. Tā ietver ugunsdzēsības lidmašīnu un helikopteru floti, medicīniskās evakuācijas lidmašīnas, medicīnas preču rezerves un lauka hospitāļus, kas var tikt izmantoti medicīniskās ārkārtas situācijās, kā arī ķīmisku, bioloģisku un kodolincidentu laikā.

Kā norāda Eiropas Parlaments, Civilās aizsardzības mehānismam no 2021. gada līdz 2027. gadam tiks piešķirti aptuveni piecas reizes vairāk resursi nekā iepriekšējā septiņgades budžetā. Tie būs 1,26 miljardi eiro un papildu 2,05 miljardi no Eiropas Savienības atveseļošanās plāna.

Iknedēļas podkāsts "Eiropas diena" top sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Klausieties podkāstu "Eiropas diena" šeit.

DELFI redakcijas veidotos podkāstus vari klausīties arī "Podbean", "Spotify", "Apple Podcasts" un "Google Podcasts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!