Foto: AP/Scanpix/LETA

Podkāstā "Eiropas diena" šoreiz runāsim par atkritumiem, kas nonāk jūrās un apdraud gan ūdens dzīļu iemītnieku, gan cilvēku veselību, un kā pret šo problēmu cīnīties. Tāpat pievērsīsimies Covid-19 smagi skartajai tūrisma nozarei, kuru Eiropas Savienība vēlas atdzīvināt un padarīt drošu, un ilgtspējīgu.

"Tas, ka tu to neredzi, nenozīmē, ka tā nav," tā Eiropas Parlamentā raksturo situāciju ar jūrās nonākušajiem atkritumiem. 25. martā Eiropas Parlamenta deputāti pieņēma rezolūciju, kurā prasa radikālu savienības rīcību jūras atkritumu daudzuma samazināšanai.

Dokumentā uzsvērts, ka mikro un nano plastmasas nopietni apdraud vairāku sugu jūras dzīvniekus, kā arī zvejniekus un patērētājus. Vidusjūras vēžveidīgo dzīvnieku vidējais patērētājs ik gadu apēd ap 11 tūkstošiem plastmasas fragmentu. Piesārņojuma dēļ zvejniecības nozare drīzumā var zaudēt līdz pieciem procentiem ieņēmumu.

Daudz atkritumu veido zvejniecības un akvakultūras nozares, tāpēc tiek rosināts veicināt atkritumu savākšanu, pārstrādi un atkārtotu izmantošanu, aizliegt putupolistirola izmantošanu zvejas produktos, tāpat ir svarīgi neatstāt jūrā "spoku tīklus". Par situāciju jūrās podkāstā sarunājāmies ar rezolūcijas ziņotāju, Eiropas parlamenta deputāti Katrīnu Šabo.

Covid-19 pandēmija ir ietekmējusi ne vienu vien ekonomikas nozari, bet viena no smagāk skartajām ir faktiski paralizētā tūrisma joma, kas apdraud sešu miljonu cilvēku nodarbinātību no pavisam 27 miljoniem tūrismā nodarbināto.

25. martā Eiropas parlamenta deputāti pieņēma rezolūciju par Eiropas Savienības ilgtspējīga tūrisma stratēģiju, kurā uzsvērts, ka Eiropai ir jāsaglabā nopietna tūrisma galamērķa gods un ir jārada drošs, tīrs un ilgtspējīgs tūrisms.

Tūrisms un ceļošana rada aptuveni 10% no savienības iekšzemes kopprodukta, uzsver deputāti, mudinot dalībvalstis savos ekonomikas atveseļošanas plānos apsvērt iespēju uz laiku samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) tūrisma pakalpojumiem.

Pandēmija ir ieviesusi savas izmaiņas, tāpēc deputāti aicina valstis radīt kopīgus drošas ceļošanas kritērijus, kuros karantīnas nepieciešamība būtu jāpiemēro tikai kā galējais līdzeklis. Ja būs pietiekami daudz zinātnisku pierādījumu, ka vakcinētas personas nepārnes vīrusu, deputāti mudina izstrādāt kopīgu vakcinācijas apliecību, ko varētu uzskatīt par alternatīvu testiem un karantīnai ceļotājiem.

Lai palīdzētu atjaunot cilvēku uzticēšanos tūrisma nozarei un ceļošanai, deputāti mudina ieviest higiēnas sertifikācijas zīmogu tūrisma pakalpojumu sniedzējiem, kas apliecinātu atbilstību Covid-19 novēršanas higiēnas standartiem.

Tāpat izskan aicinājumi izveidot Eiropas Tūrisma aģentūru, kas popularizētu Eiropu kā tūrisma zīmolu un vāktu nozares datus, kā arī atbalstītu mazos uzņēmumus un palīdzētu tūrisma nozarei sagatavoties iespējamām nākotnes krīzēm.

Vairāk par to podkāsta sižetā.

Iknedēļas podkāsts "Eiropas diena" top sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Klausieties podkāstu "Eiropas diena" šeit.

DELFI redakcijas veidotos podkāstus vari klausīties arī "Podbean", "Spotify", "Apple Podcasts" un "Google Podcasts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!