Foto: DELFI

Deviņpadsmitā podkāsta "Eiropas diena" sērijā padziļināti pievēršamies diviem tematiem – Eiropas Komisijas nule dotajai atļaujai pārtikas veikalu plauktos parādīties pirmajiem kukaiņiem, kā arī Igaunijas finanšu ministres mudinājumam valstij nesekot citu valstu piemēram, bet Eiropas Savienības fondu līdzekļus tērēt pašai pēc sava modeļa.

Jau stāstījām, ka pirms dažām nedēļām Eiropas Komisija, kā arī visas dalībvalstis devušas atļauju pārtikā izmantot dzeltenos miltu tārpus jeb miltu melnuļu vaboļu kāpurus. Kopumā vēl 11 citu kukaiņu ķīmiskā sastāva atbilstība normām patlaban vēl tiek izskatīta, bet paredzams, ka arī tie drīz varētu papildināt pārtikas izejvielu sarakstu. Eiropā zinātnieki, vides aizstāvji un nu jau arī uzņēmēji aizvien vairāk aicina proteīniem bagātos kukaiņus aktīvāk ieviest pārtikā, lai ar tiem aizstātu gaļu un citus produktus, kuru ražošana prasa daudzkārt lielāku resursu patēriņu. To, cik patiesībā tuvu esam kukaiņu izcelsmes produktu nonākšanai ES veikalu plauktos un cik liels potenciāls šīs pagaidām vēl specifiskās pārtikas nozares attīstībai ir Latvijā, vaicāju Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārtikas pētniecei Ilgai Gedrovicai.

Savukārt Igaunijas Ārpolitikas institūta zinātnisko līdzstrādnieci Piretu Kūsiku aicināju komentēt Igaunijas finanšu ministres Keitas Pentusas Rosimanusas aicinājumu parlamentam nesekot Singapūras, Šveices vai Ziemeļvalstu modeļiem, bet vidēji divus miljardus eiro gadā, kurus Igaunija no ES fondiem saņems turpmāko gadu laikā, tiekties izmantot pēc "Igaunijas pašas modeļa".

Vēl podkāstā apskatām ES ekonomikas atveseļošanās prognozes, Lielbritānijā dzīvojošo ES dalībvalstu pilsoņu attieksmi pret Apvienotās Karalistes valdību un iestādēm, gaidāmās sankcijas pret Libānu, kā arī ierosinājumu atcelt intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību uz Covid-19 vakcīnām.

Iknedēļas podkāsts "Eiropas diena" top sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Klausieties podkāstu "Eiropas diena" šeit.

DELFI redakcijas veidotos podkāstus vari klausīties arī "Podbean", "Spotify", "Apple Podcasts" un "Google Podcasts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!