Foto: AP/AFP/Scanpix/DELFI

Divdesmit septītā podkāsta "Eiropas diena" sērijā padziļināti pievēršamies diviem tematiem – Eiropas Parlamenta piešķirtajai Eiropas pilsoņu balvai un ES Padomes stūres nodošanai pretrunīgi vērtētajam Slovēnijas premjeram.

Jūlija sākumā Eiropas Pilsoņu balvas goda medaļa Latvijā tika piešķirta pat diviem izvirzītajiem kandidātiem. Viena bija Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa, bet otra – Ineses Vaivares vadītās biedrības "Viegli palīdzēt" īstenotā aktivitāte Baltkrievijas iedzīvotāju atbalstam #FreeBelarus, kura publiski redzamākā daļa ir "Twitter" konts "@free_belarus_lv". Organizāciju "Viegli palīdzēt" nominēja Eiropas Parlamenta deputātes Sandra Kalniete un Dace Melbārde. Šajā podkāstā par balvu un Eiropas Savienības attieksmi pret Baltkrievijas demokrātisko kustību kopumā tuvāk pastāsta Melbārde, .

Kopš mēneša sākuma Prezidentūras Eiropas Savienības padomē stafeti pārņēmusi Slovēnija. Prezidentūrai tā izvirzījusi četras prioritātes – veicināt bloka atveseļošanos un stiprināt tās noturību, diskutēt par Eiropas nākotni, palielināt drošību un stabilitāti Eiropas kaimiņvalstīs, īpašu uzmanību veltot tai tuvajiem Rietumbalkāniem, kā arī stiprināt tiesiskumu un Eiropas vērtības. Pēdējā prioritāte raisījusi visvairāk jautājumu, jo prezidējošās valsts premjers Janezs Janša ir izpelnījies kritiku par centieniem gan ietekmēt žurnālistu darbu, gan tiesu varu. Tuvāk apskatīsim slovēņu prezidentūras sešiem mēnešiem izvirzītās prioritātes, kā arī premjeram veltīto kritiku.

Vēl podkāstā par Eiropas Savienības iespējamo parādīšanos olimpisko spēļu atklāšanā Tokijā, Covid-19 vakcinācijas sertifikātu nedarbošanos Lielbritānijā, kā arī EKA un NASA sadarbību klimatu pārmaiņu izprašanā.

Iknedēļas podkāsts "Eiropas diena" top sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Klausieties podkāstu "Eiropas diena" šeit.

DELFI redakcijas veidotos podkāstus vari klausīties arī "Podbean", "Spotify", "Apple Podcasts" un "Google Podcasts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!