Foto: DELFI

Šajā podkāsta “Eiropas Diena” epizodē plašāk iztirzājam Rietumbalkānu valstu gatavību pievienoties Eiropas Savienībai un Eiropas Komisijas regulas priekšlikumu uz Covid-19 pandēmijas laiku ieviest digitālo zaļo sertifikātu, kas atvieglotu ceļošanu Eiropā.

Eiropas Savienības paplašināšanās pēdējo reizi notika 2013. gada 1. janvārī, kad savienībai pievienojās Horvātija. Oficiāls kandidātvalsts statuss patlaban ir Ziemeļmaķedonijai, Albānijai un Serbijai, savukārt Kosova arvien tiek uzskatīta par potenciālu kandidātvalsti. Marta nogalē šo Rietumbalkānu valstu progress tika vērtēts Eiropas Parlamentā. Debatēs izskanēja arī bažas par to, ka Rietumbalkāni arvien uzskatāmi par potenciālu konflikta zonu, tomēr progresa ziņojumi par katru no valstīm tika apstiprināti.

Pirms mēneša Eiropas Komisija nāca klajā ar ierosinājumu uz Covid-19 pandēmijas laiku ieviest īpašu digitālu zaļo sertifikātu, ko varētu saņemt cilvēki, kas nesen pārslimojuši Covid-19, ir vakcinējušies pret šo infekcijas slimību vai saņēmuši negatīvu Covid-19 testu. Sertifikāta ieviešanas mērķis ir atvieglot cilvēku pārvietošanos starp dažādām Eiropas Savienības valstīm – to varētu izmantot gan dodoties atvaļinājumā, gan sezonas darbos uz kādu citu Eiropas valsti.

Iknedēļas podkāsts "Eiropas diena" top sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Klausieties podkāstu "Eiropas diena" šeit.

DELFI redakcijas veidotos podkāstus vari klausīties arī "Podbean", "Spotify", "Apple Podcasts" un "Google Podcasts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!