Foto: AP/Sacanpix/LETA

Vairākās vietās Eiropas dienvidos svētdien, 25. jūlijā, plosās lieli mežu ugunsgrēki, ko veicina sausais un karstais laiks.

Ugunsgrēkā Katalonijā, kas sestdienas vakarā izcēlies mežainā apvidū aptuveni 100 kilometrus uz rietumiem no Barselonas, jau izdeguši vairāk nekā 1200 hektāri mežu un lauksaimniecības zemju.

Cīņā ar liesmām iesaistīti apmēram 300 ugunsdzēsēji un Spānijas armijas karavīri, bet viņu darbu apgrūtina sarežģītais reljefs, kas vietām neļauj piekļūt degošajiem mežiem pa zemes ceļiem, tādēļ liesmu dzēšanā iesaistītas speciālās lidmašīnas un helikopteri.

Tikmēr lauksaimnieki aicināti savos labības laukos steidzami uzart aizsargjoslas, kas kavētu liesmu izplatīšanos.

Kā raksta izdevums "El Periodico", tas ir lielākais mežu ugunsgrēks, kāds šogad izcēlies Katalonijā.

Apmēram 80 cilvēkiem nācies pamest savas mājas, no tuvējās bērnu vasaras nometnes evakuēti 28 bērni un 14 darbinieki, bet vēja nestās ugunsgrēka pelnu daļiņas jau sasniegušas Barselonas pievārti.

Vairāk nekā 1000 ugunsdzēsēju un citu operatīvo dienestu darbinieku iesaistīti mežu ugunsgrēka dzēšanā Francijas dienvidos, starp Narbonnu un Karkasonu, kur kopš sestdienas izdeguši meži 8,5 kvadrātkilometru platībā. Cilvēki ugunsgrēkā nav cietuši, bet tas skāris augstsprieguma elektrolīnijas, izraisot plašus energoapgādes traucējumus ne tikai Francijā, bet arī Spānijā un Portugālē.

Itālijas Sardīnijas salā spēcīga savvaļas ugunsgrēka dēļ no savām dzīvesvietām iepriekšējā naktī evakuēti gandrīz 400 cilvēki, bet daļai no viņiem svētdien jau ļauts atgriezties mājās. Cietušas vairākas ēkas, bet cilvēku upuru nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!