Foto: AP/Scanpix/LETA
Tūkstošiem ugunsdzēsēju cīnās ar savvaļas ugunsgrēkiem Portugālē, Spānijā un Francijā, turpinoties ilglaicīgam karstuma vilnim, vēsta BBC.

Portugāles varas iestādes ziņo, ka pēdējās nedēļas laikā karstuma dēļ miruši vismaz 238 cilvēki. Valsts ziemeļos netālu no Spānijas robežas gājis bojā pilots, kad viņa lidmašīna avarēja, dzēšot ugunsgrēkus. Kopš otrdienas temperatūra Portugālē ir paaugstinājusies līdz 47°C un Spānijā virs 40°C, izraisot ugunsgrēkus. Portugāles sinoptiķi prognozē, ka temperatūra turpinās svārstīties virs 40 grādiem pēc Celsija, bet nākamnedēļ pazemināsies.

Ugunsgrēki posta apgabalus Francijas dienvidrietumu reģionā, kur evakuēti vairāk nekā 12 000 cilvēku. Francijas laikapstākļu dienests svētdien dažviet valsts dienvidos prognozējis temperatūru līdz 41 grādam, bet pirmdien tiek prognozēti jauni karstuma rekordi. Iekšlietu ministrs Džeralds Darmanins sacījis, ka ugunsgrēki līdz šim izpostījuši 10 000 hektārus zemes. Tikmēr Alpos alpīnisti tiek mudināti atlikt savus braucienus uz Monblānu, jo pastāv nogruvumu risks, ko izraisa "ārkārtēji klimatiskie apstākļi".

BBC atgādina, ka karstuma viļņi ir kļuvuši biežāki, intensīvāki un ilgst ilgāk cilvēka izraisīto klimata pārmaiņu dēļ. Kopš industriālās ēras sākuma pasaule jau ir sasilusi par aptuveni 1,1 grādu pēc Celsija un temperatūra turpinās paaugstināties, ja vien valstis visā pasaulē būtiski nesamazinās oglekļa emisijas.

Karstums ietekmē arī citas Vidusjūras valstis. Tā Itālijā valdība izsludinājusi ārkārtas stāvokli izžuvušajā Po upes ielejā – valsts garākā upe dažviet ir pārvērtusies par strautiņu. Grieķijā ugunsdzēsēji dzēš liesmas Ferizas apgabalā, kas atrodas aptuveni 50 km uz dienvidaustrumiem no Atēnām, un netālu no Retimnas, Krētas ziemeļu krastā. Retimnas reģionā ir evakuēti septiņi ciemati. Arī Marokas ziemeļos bija jāevakuē vairāki ciemati, viens ciems pilnībā ticis iznīcināts, un vismaz viens cilvēks gājis bojā liesmās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!