Eiropas Komisija trešdien paziņoja, ka izskatīs Starptautiskās žurnālistu federācijas lūgumu iejaukties konfliktā starp Čehijas televīzijas žurnālistiem un jauno vadību.
"Komisija izskatīs Starptautiskās žurnālistu federācijas lūgumu, un mēs paziņosim jums par rezultātiem," preses konferencē Briselē sacīja Eiropas Komisijas preses sekretārs Džonatans Fols.

"Komisija tāpat kā Čehijas valdība ievēro runas brīvības un preses brīvības principus," piebilda Eiropas Savienības izpildinstitūcijas preses sekretārs.

Starptautiskā žurnālistu federācija pauda atbalstu žurnālistiem, kuri streiko un protestē pret Čehijas televīzijas vadības maiņu, apgalvojot, ka tas bijis politisks lēmums.

"Šis ir patiesības brīdis preses brīvībai un demokrātijai," teikts federācijas ģenerālsekretāra Eidana Vaita paziņojumā, kas otrdien ievietots viņa interneta mājas lapā.

Starptautiskā žurnālistu federācija, kas atrodas Briselē, sevi uzskata par pasaulē lielāko žurnālistu organizāciju, tā pārstāv vairāk nekā 450 tūkstošus žurnālistu 100 valstīs.

"Čehu žurnālistu un mediju darbinieku cīņa varētu pielikt punktu mediju cenzūrai un politiskām manipulācijām. Viņus atbalsta žurnālisti Eiropā un visā pasaulē," teikts Vaita paziņojumā.

Čehijas televīzijas darbinieki pirmdien aicināja atbalstīt kolēģus, kuri ieņēmuši televīzijas ziņu nodaļu un pārraida neautorizētas ziņu pārraides, protestējot pret Jirži Hodāča iecelšanu televīzijas ģenerāldirektora amatā.

Televīzijas darbiniekiem radušās aizdomas, ka Hodāčs, kuru iecēlusi parlamenta ievēlētā Čehijas televīzijas padome, varētu nebūt politiski neitrāls.

Hodāčs ir atbrīvojis no amata vairāk nekā 30 dumpīgos darbiniekus un dažus iesūdzējis tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!