Eiropas Kosmosa aģentūras zinātnieki meklē brīvprātīgos, kas būtu ar mieru pavadīt gultā trīs mēnešus, tādējādi ļaujot pētniekiem iedziļināties organisma fizioloģiskajos procesos, kas kļūs līdzīgi kā bezsvara stāvokļa ietekmē.
Didjē Šmits, aģentūras Dzīvības zinātņu departamenta vadītājs, žurnālistiem norādījis, ka 24 brīvprātīgajiem netiks ļauts ne stāvēt, ne sēdēt. "Mēs veiksim lielāko šāda veida eksperimentu Eiropā," lepojās Šmits.

Kā pētījumu mērķis tiek minēta nepieciešamība izpētīt bezsvara stāvokļa ilgstošas ietekmes sekas, kāda varētu rasties astronautiem veicot ilgstošu ceļojumu uz Marsu, jeb strādājot kosmosa stacijā.

Brīvprātīgajiem nāksies gulēt tādā pozā, ka viņu kājas būs nedaudz augstākā līmenī par galvu, lai gluži kā bezsvara stāvoklī radītu šķidruma pieplūdumu galvā un krūškurvī. Kā uzskata Šmits, nav nekādu šaubu, ka drīz vien gulētāji strauji sāks zaudēt kaulu masu, un bez izmaiņām nepaliks arī muskuļi, locītavas un psihiskais stāvoklis.

Līdzīgus eksperimentus līdz šim ir veikuši amerikāņi un krievi, turklāt divi Krievijas brīvprātīgie nogulējuši gultās veselu gadu, toties eiropiešu eksperiments būs visdaudzskaitlīgākais.

Pagaidām pētījumā ļauts piedalīties tikai vīriešiem, bet turpmāk zinātnes vajadzībām varēs pieteikties arī sievietes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!