Foto: AFP/Scanpix/LETA

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis ceturtdien Eiropas līderiem pārmetis, ka tie pieļauj potenciāli vēsturisku kļūdu, cenšoties nostiprināt saites ar Ķīnu, šādi nepārprotami vēršoties pret Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

"Tuvredzīgi viņi raugās uz Ķīnu, lai varētu tur pārdot vairāk Eiropas Savienības produktu, maksājot milzīgu ģeopolitisko cenu, padarot mūs no Ķīnas atkarīgus vairāk, nevis mazāk," vizītē Vašingtonā atzina premjers.

"Nevar šodien un rīt aizsargāt Ukrainu, sakot, ka Taivāna nav mūsu darīšana," Atlantijas padomē uzsvēra Moraveckis, pārfrāzējot Makronu, tomēr viņu pašu vārdā neminot.

"Es uzskatu, ja, nedod Dievs, Ukraina krīt, Ukraina tiek iekarota, nākamajā dienā Ķīna var uzbrukt Taivānai," piebilda Polijas līderis.

Norādot uz Makrona uzteikumiem par multipolaritāti tikšanās laikā ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, Moraveckis neslēpa savu nepatiku.

"Eiropas autonomija izklausās fantastiski, vai ne? Bet tas nozīmē Eiropas gravitācijas centra pārbīdīšanu Ķīnas virzienā un saišu saraušanu ar ASV," brīdināja politiķis.

"Es ne visai saprotu šo stratēģiskās autonomijas koncepciju, ja tā "de facto" nozīmē iešaušanu sev celī."

"Dažas Eiropas valstis mēģina izdarīt to pašu kļūdu, kas tika pieļauta ar Krieviju - šo dramatisko [atkarības] kļūdu," norādīja Polijas premjerministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!