Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas un Vācijas līderi un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien, tiekoties ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, paziņojuši, ka vēlas godīgākas tirdzniecības attiecības ar Ķīnu.

Eiropas līderi izrādīja gatavību iesaistīties Ķīnas "Vienas joslas, viena ceļa" iniciatīvā, ja tas nozīmētu lielāku piekļuvi Ķīnas tirgum. Iniciatīva ir milzīgs infrastruktūras projekts, kas saista Ķīnu ar Eirāziju un Āfriku

Eiropas Savienību (ES) neapmierina Ķīnas ekonomikas lēnā atvēršanās, lai gan ES gadiem ilgi devusi Ķīnai plašu piekļuvi savam tirgum.

Cenšoties veidot vienotu nostāju pret Ķīnu, Francijas prezidents Emanuels Makrons uzaicināja Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Junkeru pievienoties sarunās ar Ķīnas prezidentu, kurš ieradies vizītē Francijā.

Junkers, kurš nākammēnes vadīs ES un Ķīnas samitu Briselē, uzsvēra, ka tirdzniecībā jāpanāk, lai Eiropas uzņēmumiem ir tāda pati piekļuve Ķīnas tirgum, kāda ir Ķīnas uzņēmumiem Eiropā.

"Vienas joslas, viena ceļa" iniciatīva paredz attīstīt infrastruktūru maršrutā, kas aptuveni ved pa seno Zīda ceļu.

Francija uzskata, ka jebkurai šādai sadarbībai jāstrādā abos virzienos.

Lai gan Sji vizītes laikā Makrons pārraudzīja vairāku tirdzniecības līgumu parakstīšanu ar Ķīnu, tostarp par 300 "Airbus" lidmašīnu pārdošanu Ķīnai, Makrons vērsa uzmanību uz cilvēktiesību stāvokli Ķīnā un Pekinas ambīcijām.

"Eiropas Savienība ir balstīta uz cieņu pret individuālajām brīvībām un pamattiesībām. (..) Tādēļ Francija pievērš uzmanību šim jautājumam dialogā ar Ķīnu," paziņoja Makrons.

Taču Eiropai kļūst arvien grūtāk saglabāt vienotību attieksmē pret Ķīnu.

Itālija sestdien kļuva par pirmo lielo Rietumu valsti, kas paudusi atbalstu Ķīnas "Vienas joslas, viena ceļa" iniciatīvai.

Romas un Pekinas tuvināšanās satrauc Eiropas sabiedrotos, kas uzskata par stratēģisku kļūdu atļaut Ķīnas uzņēmumiem iegūt tādus ES infrastruktūras objektus kā ostas.

ES gatavojas ieviest sistēmu ārvalstu investīciju pārbaudīšanai, sevišķi to investīciju, kas ieplūst stratēģiski svarīgos infrastruktūras objektos un tehnoloģijās.

Makrons norādīja, ka konkurence un sadarbība ir dabiskas lietas, bet uzsvēra, ka ES un Ķīnai vajadzētu stiprināt daudzpusību, padziļinot sadarbību.

"Mums (..) jāpaātrina Ķīnas un Eiropas Savienības darbs pie PTO (Pasaules Tirdzniecības organizācijas) modernizēšanas, lai varētu labāk reaģēt uz problēmām, kas saistītas ar caurskatāmību, pārmērīgu kapacitāti, valsts subsīdijām un strīdu noregulējumiem," sacīja Makrons, piebilstot, ka jāpierāda, ka sadarbība dod lielāku labumu nekā konfrontācija.

Sji, cenšoties nomierināt Eiropas partnerus, sacīja, ka abām pusēm "jāvairo pozitīvā enerģija".

"Sadarbība ir labāka par konkurenci," piekrita Sji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!