Eiropas līderu sanāksmē Berlīnē, kur izstrādāta kopīga pozīcija 2.aprīlī Londonā paredzētajam G20 valstu samitam, panākta vienošanās globālai finanšu tirgu un produktu uzraudzībai, kā arī izteikts aicinājums ar sankcijām sodīt ofšorus.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadītās sanāksmes gala dokumentā situācija finanšu tirgos raksturota kā "briesmu pilna" un norādīts, ka nepieciešamas strukturālas reformas un uzmanības pievēršana valsts izdevumiem, lai pasaule pēc krīzes kļūtu spēcīgāka.

"Mēs šodien atkal uzsveram savu pārliecību, ka visi finanšu tirgi, produkti un dalībnieki bez izņēmuma, neatkarīgi no to atrašanās vietas, ir jāpakļauj uzraudzībai vai regulēšanai," teikts paziņojumā. "Tas īpaši attiecas uz tiem privātajam kapitāla apkopojumiem, tostarp hedžfondiem, kuri var radīt sistēmisku risku."

Paziņojumā arī aicināts spert konkrētus soļus pret ofšoriem un subjektiem, kuri nevēlas sadarboties.

Merkele paziņoja, ka tiks uzraudzīti visi hedžfondi un reitingu aģentūras.

Samits parādīja ievērojamu vairāku valstu nostājas maiņu pret spekulatīvajiem un maz regulētajiem hedžfondiem, kas tiek vainoti par nestabilitātes vairošanu finanšu tirgos. "Neviens dalībnieks vairs neapšauba nepieciešamību tieši regulēt hedžfondus," sacīja avots Berlīnē.

Valstu līderi arī apņēmušies tādā veidā īstenot stimulēšanas pasākumus un finanšu glābšanas plānus, kas "absolūti minimāli kropļos konkurenci".

Tāpat sanāksmē tika panākta vienošanās, ka ir jādubulto Starptautiskā valūtas fonda resursi, lai tas varētu ātri un elastīgi reaģēt situācijās, kad valstīm rodas sarežģījumi maksājumu bilancē.

Merkele un sanāksmi Berlīnē bija uzaicinājusi Lielbritānijas, Francijas, Itālijas, Spānijas, Nīderlandes, Čehijas un Luksemburgas līderus, kā arī Eiropas Komisijas prezidentu, finanšu ministrus un centrālo banku vadītājus, lai izstrādātu kopīgu pozīciju G20 samitam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!