Foto: AFP/Scanpix/LETA

Reaģējot uz Budapeštas kampaņu pret Eiropas Komisijas (EK) vadību, Eiropas Parlamenta (EP) lielākā frakcija martā lems par Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna vadītās partijas iespējamo izslēgšanu, otrdien paziņojusi Eiropas Tautas partija (EPP).

EPP pavēstījusi, ka saņēmusi vēstules no 12 frakcijā esošajām partijām, kas pārstāv deviņas valstis, kurās aicināts izslēgt Orbāna vadīto konservatīvo partiju "Fidesz" no EPP vai arī apturēt tās darbību centriski labējo partiju blokā.

Tas ir ievērojami vairāk nekā minimāli nepieciešamās septiņas partijas no vismaz piecām valstīm. Pamatojoties uz to, jautājums par "Fidesz" iespējamo izslēgšanu iekļauts 20.martā paredzētās EPP politiskās asamblejas dienas kārtībā.

Jautājums par "Fidesz" izslēgšanu ierosināts brīdī, kad līdz EP vēlēšanām, kas paredzētas laikā no 23. līdz 26.maijam, atlikuši tikai nepilni trīs mēneši.

Orbāns, kas sen pazīstams ar savu aso, pret imigrāciju vērsto retoriku, pēdējo nedēļu laikā nokaitinājis daudzus EPP biedrus ar kārtējo Ungārijas valdības reklāmas kampaņu, kurā EK līderi vainoti nelegālās imigrācijas veicināšanā.

Kampaņa vērsta gan pret EK prezidentu Žanu Klodu Junkeru, kas arī pārstāv EPP, gan pret ungāru izcelsmes finansistu un miljardieri Džordžu Sorosu.

"Eiropas Tautas partija ir liela ģimene, kurā var būs savas domstarpības," sarunā ar vācu laikrakstu "Die Welt" norādījis EPP prezidents Žozefs Dols. "Taču tam ir robežas, un Viktors Orbāns pārkāpis sarkano līniju."

Starp partijām, kas aicinājušas vērsties pret "Fidesz" ir Beļģijas, Grieķijas, Lietuvas, Luksemburgas, Nīderlandes, Norvēģijas, Portugāles, Somijas un Zviedrijas konservatīvie.

Līdz šim viņiem nav pievienojušies nedz Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvētie kristīgie demokrāti (CDU), nedz viņu Bavārijas māsaspartija Kristīgi sociālā savienība (CSU). CSU biedrs ir arī Manfrēds Vēbers, kuru EPP izvirzījusi par kandidātu uz EK prezidenta amatu.

Lai gan CDU/CSU līderi ir kritizējuši Orbāna jaunāko kampaņu, tie pagaidām atturējušies no aicinājumiem izslēgt ungāru konservatīvos no pārējo Eiropas centriska labējo partiju saimes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!